De ideale werkomgeving van de toekomst

De impact van de gebouwde omgeving op ons welbevinden is groot. Daarbij is onze werkomgeving van groot belang, aangezien we hier veel van onze tijd doorbrengen. Gezondheid is daarom een belangrijke trend geworden waar iedere werkgever aandacht aan geeft. Dit om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe werknemers en om je eigen mensen (dit is immers je werkkapitaal) langdurig aan je te kunnen binden. Zelf zie ik dat factoren zoals beweging en gezonde voeding op het werk normale begrippen zijn bij onze klanten. De vraag om stimulerende omgevingen die ook bijdragen aan de mentale gezondheid komt de laatste vijf jaar steeds vaker op tafel. Inmiddels kijkt niemand hier meer vreemd van op.

In de bouw- en vastgoedsector heeft dit ‘gezond’ denken zich de afgelopen jaren vooral vertaald naar duurzaamheid en circulariteit binnen gebouwen. Inmiddels doet ook het eerste keurmerk ‘gezond’ zijn intrede in de vorm van de WELL-certificering. De vraag is alleen of een certificering of normering per definitie resulteert in gezondere gebouwen. Vanuit GPR en BREAAM is de ervaring dat een keurmerk uitnodigt om met minimale inspanning de beste score te halen, zonder dat het resultaat per definitie een duurzame oplossing is. Het succes van labels wordt bepaald door de mate waarin deze in staat zijn om bij te dragen aan onze klimaatdoelstelling.

De vraag is waarom dit zo lastig is. De basis zit vooral in bewustwording en gedrag. En dat begint dus bij de gebruikers van een gebouw. Immers: hoe duurzaam jouw gebouw ook is, als er niet bewust wordt omgegaan met het gebruik, zal er nog steeds veel verspilling zijn. Een voorbeeld is het Energielabel. In oudere gebouwen met doorgaans lagere labels scoort men op energieverbruik vaak beter dan het label aangeeft. Bij gebouwen met hoge energie labels (A/A++), is dit vaak andersom. Dit kan diverse oorzaken hebben (zoals verkeerd labelen, niet goed afgestelde installaties, enz), maar ik denk dat de kern is dat mensen zelf minder bewust zijn van het eigen gedrag als ze in een nieuwer gebouw zitten.

Dit geldt ook voor gezondheid. Zolang mensen hier niet bewust voor kiezen, gaan ze geen gezond gedrag vertonen en worden ze niet gezonder. Gezondheid en duurzaamheid zijn op dat vlak nauw met elkaar verweven. Ook omdat duurzaamheid op de lange termijn direct impact heeft op onze eigen gezondheid (en die van onze kinderen). Het klimaatakkoord van Parijs heeft immers als doel dat wij de kwaliteit van onze omgeving conserveren en gezond kunnen blijven leven.

Bewustwording is een continu proces waar wij als managers en adviseurs een belangrijke rol in hebben. Als wij het niet doen, wie dan wel? Ik zie het als onze taak om onze opdrachtgevers hierin uit te dagen en mee te nemen. De werkomgevingen waarin wij een rol spelen moeten uitdagendere omgevingen zijn die mensen bewustmaken van het eigen gedrag; om gezond te zijn en om verspilling te voorkomen. Het moeten omgevingen zijn die adaptief zijn om continu nieuwe innovaties op te vangen. De innovatie op gezonde, slimme en duurzame oplossingen gaan sneller dan we nu kunnen overzien. De enorme aanpassing die nodig is om deze ambities in de werkomgeving waar te maken, vraagt om de inzet van technologie in gebouwen: dit is precies het middel dat ons verder kan helpen om bewustzijn te realiseren, waarbij we het privacyvraagstuk niet moeten negeren.

Een gezonde werkomgeving gaat voor ons dus verder dan een duurzaam gebouw of energielabel alleen. Wij geloven dat een gezonde, inspirerende en uitdagende omgeving bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van mensen. Mensen die prettig in hun vel zitten en een goede balans hebben tussen werk en privé zijn bewust bezig met hun gezondheid en mentale kracht. Door dit ook ‘Paris proof’ te maken en bij alles bewust te zijn in het terugdringen van CO2-impact, dragen we er direct aan bij om dat voor de lange termijn te realiseren.


Geschreven door: Jan Joost Mestebeld 

 

Wil jij meer weten over onze visie op de ideale werkomgeving? Jan Joost Mestebeld vertelt jou er graag meer over!

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]