Deze elementen hebben invloed op een gezonde omgeving

In de blog ‘Een gezonde leefomgeving is…’ lichtten wij al een tipje van de sluier op over de diverse huisvestingsfactoren die impact hebben op onze gezondheid. Comfort, vitaliteit en groen kwamen hierin sterk naar boven. In deze blog gaan wij dieper op deze factoren en hun onderliggende elementen in.

Een comfortabele basis 
Als we het hebben over het comfort van een gebouw kijken wij verder dan alleen het bieden van comfortabel meubilair. Wij kijken naar hoe een gebouw in zijn totaliteit wordt ervaren. Belangrijke factoren die het comfort van een gebouw bepalen zijn het klimaat, de akoestiek en verlichting. Hiermee kan de gesteldheid van onze gezondheid sterk worden beïnvloed.

 • Klimaat: Slechte luchtkwaliteit en te hoge of lage temperaturen zijn grote veroorzakers van het sick building syndrome. Door de real-time temperatuur, CO2-gehalte en luchtvochtigheid te meten en deze te koppelen aan de beleving van de gebruikers, kan het klimaat continu worden geoptimaliseerd.
 • Akoestiek: Akoestiek beïnvloedt de productiviteit en tevredenheid van gebruikers. Een betere akoestiek zorgt ervoor dat zij minder stress ervaren binnen de omgeving.
 • Licht: Gebrek aan natuurlijk daglicht en slechte kunstverlichting kunnen zorgen voor een lager concentratievermogen, meer stress, vermoeidheid en hoofdpijn. Verlichting waarbij het lichtspectrum bijna identiek is aan natuurlijk daglicht, verbetert het concentratievermogen, verhoogt prestaties en productiviteit en vermindert vermoeide ogen en ziekte-uitval.

Hoe groener, hoe gezonder!  
Groene leefomgevingen gaan verder dan slechts het plaatsen van een aantal luchtzuiverende planten in een gebouw. Het gaat om het toepassen van zowel natuurlijke als gifvrije materialen. Duurzame materialen die goed zijn voor de gezondheid van de mens én het milieu. Om een omgeving zo groen mogelijk te maken, adviseren wij het gebruik van gifvrije materialen, beplanting en de stimulatie van een natuurlijke omgeving.

 • Gifvrije materialen: Vluchtige Organische Stoffen (VOS) kunnen klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen, duizeligheid, misselijkheid en neus-, keel- en oogirritaties veroorzaken. VOS stoffen kunnen vrijkomen uit producten als verf, lijm, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen. Ook schoonmaakmiddelen kunnen veel giftige stoffen bevatten. Wij letten bij materiaalgebruik op producten met labels die aan de WELL of LEED standaard voldoen, materialen die weekmaker- en pvc-vrij zijn, water verdunbare verfsoorten met een laag VOS-gehalte en formaldehyde-vrije schoonmaakmiddelen met het keurmerk ‘milieukeur’.
 • Beplanting: Planten hebben positieve effecten op de condities van de omgeving, kwaliteit van lucht, de gezondheid en het welbevinden van gebruikers. Ze stimuleren de creativiteit en verhogen het concentratievermogen en de productiviteit van kenniswerkers. Ook hebben planten een gunstig effect op het herstel van mentale vermoeidheid en kunnen ze griepklachten afnemen.
 • Natuurlijke omgeving: Een groene omgeving heeft een positief effect op de gezondheid. Een wandeling in een bosrijke omgeving verlaagt het stressniveau, cortisol, bloeddruk, hartslag en het gevoel van spanning en depressiviteit. Ook alleen al het uitzicht op een bosrijke omgeving draagt bij aan een lager cortisolniveau, een beter welzijn en sneller herstel van ziekten. Ook de creativiteit en het comfort krijgen een boost van natuurlijk uitzicht.

Wij gaan viraal voor vitaal!  
Vitale leefomgevingen geven gebruikers energie. Het stimuleren van gezond eten en bewegen en de opkomst van werk-, leer-, en zorggeluk stimuleren gebruikers om bewuster met hun gezondheid om te gaan. Gezonde voeding, voldoende beweging en ergonomisch meubilair hebben een grote impact op de vitaliteit en gezondheid van gebruikers.

 • Ergonomie: Om een gezonde lichaamshouding te stimuleren, is ergonomische stabiliteit binnen ieder type omgeving van belang. Discomfort kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals rug-, nek- en schouderklachten. Het ziekteverzuim van gebouwgebruikers kan hiermee oplopen en de productiviteit daalt.
 • Beweging: Het stimuleren van beweging binnen de leefomgeving draagt bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van de gebruiker. Voldoende beweging verhoogt de weerstand, verbetert het humeur, bevordert de mentale gezondheid en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, dementie en de ziekte van Alzheimer.
 • Voeding: De leefomgeving kan gezond eetgedrag van gebruikers stimuleren of juist belemmeren. Het stimuleren van kiezen voor gezonde voeding, nudging, leidt tot gelukkigere en productievere gebruikers die minder stress ervaren en zich veiliger voelen binnen hun dagelijkse leefomgeving.

 

Geschreven door: Melissa Jongerius  

Meer weten over de diverse elementen die invloed hebben op een gezonde omgeving? Melissa Jongerius vertelt er graag meer over!

Nieuwste blogs

 • Inspiratie
 • Werk
juli 2022

Hoe laat je hybride werken goed functioneren bij gemeenten?

Meer dan twee jaar lang adviseerde de Nederlandse regering om thuis te werken tegen de […]

 • Werken bij
 • Organisatie
juli 2022

Young Professionals Group zorgt voor verbinding

Wij geloven erin dat onze medewerkers met meer plezier werken, zich beter ontwikkelen, gemotiveerder zijn […]

 • Sociaal
 • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]