Dutch Design Week: Vijf keer de natuur in!

Dutch Design Week: Vijf keer de natuur in!

Afgelopen week was het weer tijd voor de jaarlijkse Dutch Design Week (DDW). Negen dagen lang werd Eindhoven gevuld met innovaties op het gebied van digital, new materials, art & collectabels, social design, bio design, makers & craft, future living en architecture & public space. Onze aandacht ging ditmaal uit naar een aantal interessante bouw- en werkvormen uit de natuur.

‘Circulair is the new black’

Circulariteit is een begrip dat niet meer weg te denken is uit onze hedendaagse maatschappij. Niet alleen binnen de vastgoedwereld is deze term opgenomen door de grote meerderheid, maar ook in de transport- en modewereld en de gezondheids- en voedselindustrie krijgt circulariteit een steeds belangrijkere rol. ‘Circulair is the new black’, wordt er ook wel geroepen. Tijdens de Dutch Design Week kwamen wij drie bijzondere en ietwat ongewone grondstoffen tegen die als circulaire bouwmaterialen worden ingezet.

Hennep: Als je aan hennep denkt, denk je in eerste instantie niet meteen aan bouwmaterialen. Toch wordt het materiaal voor meerdere bouwtechnieken ingezet. Het materiaal staat er om bekend dat het meer CO2 opneemt dan dat het uitstoot. Ook dient het als een goed isolatiemateriaal en behoudt het de warmte, waardoor een aangenaam binnenklimaat wordt gestimuleerd. Een ideaal materiaal om leemplaten van te maken die dienen als ‘klimaatplafond’ dus!

Paardenmest: Een ander materiaal wat de aandacht trok, is paardenmest. Fris of niet, het is een erg bruikbare ‘grondstof’ om meubels mee te maken. Om een traditionele en ecologische bouwtechniek te stimuleren, heeft ontwerper Martijn Straatman een materiaal samengesteld waarvan de eigenschappen vergelijkbaar zijn met die van spaanplaat en MDF. Het mengsel is samengesteld uit paardenmest, krijt, water en biologisch afbreekbare lijm en kan in iedere vorm worden gedrukt.

Rioolafval: Bij BlueRoof worden verschillende nieuwe bouwmaterialen gemaakt van rioolafval. Het ‘afval’ dat tijdens het waterzuiveringsproces uit het rioolwater gefilterd wordt, noemen zij het roostergoed. Dit roostergoed wordt onder andere als vervanger van lava ingezet als substraatlaag voor groene daken. Ook heeft het materiaal een groter waterbergend vermogen, waardoor het makkelijker en langer water op kan vangen.

‘Healthy Working’

Welzijn op de werkvloer is een onderwerp waar je niet aan ontkomt. Ook hier kan de natuur een mooie bijdrage aan leveren. Meer natuurlijke invloeden op de werkvloer of gewoon een werkvloer in de natuur. Tijdens de Dutch Design Week kan het allemaal. Hieronder twee mooie voorbeelden van een mix & match tussen gezond werken en de natuur!

Loungescape Powernap: Dutten tijdens werktijd. Voor de ergonomische ontwerpen van Ahrend is niets te gek. Met de Loungescape Powernap komen medewerkers binnen twintig minuten volledig tot rust. Via een Body-Vibration matras worden trillingen afgegeven die de spieren laten ontspannen. In combinatie met een rustgevende muziek van natuurgeluiden, kan iedere medewerker een stuk meer ontspannen, productiever én geconcentreerder aan het werk.

LEAF: The desk: Uit tal aan onderzoeken blijkt dat de natuur stress vermindert en je beter helpt te concentreren. Het maakt ons socialer, creatiever, productiever en stimuleert ons te bewegen. Neem dat werk lekker naar buiten dus! LEAF heeft een bureau ontworpen dat volledig in de buitenlucht functioneert: LEAF The desk. Met een WiFi- en oplaadpunt die op zonne-energie werkt, kan het bureau overal worden neergezet. Ook kan het 360 graden draaien, zodat je nooit de zon in jouw scherm hebt schijnen.

Wil jij meer weten over de signalen die wij tijdens de Dutch Design Week hebben gespot? Neem dan contact met ons op!

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]