Elfwegentocht foto BS

Een fossielvrije ervaring!

Het is zover: de twee fossielvrije weken zitten erop! Oké, misschien waren ze niet helemaal fossielvrij, want ik heb één dag gesmokkeld. Toch heb ik goed kunnen ervaren hoe het is om fossielvrij naar mijn werk te gaan.

De eerste week had ik de beschikking over een BMW-i3 van Martinistad Groningen, geregeld door business lease. De auto rijdt heerlijk. Heel rustig, zonder motorlawaai en pittig met optrekken en remmen. Maar, wat ik vooral wilde ontdekken, was of ik last zou krijgen van lege accustress.

De eerste dag probeer ik voor de zekerheid een snellaadstation uit, zodat ik later in ieder geval weet dat ik een back-up heb, mocht de accu toch te leeg laden. ’s Avonds kan ik in de buurt van mijn huis prima laden. Ik heb twee dagen op de planning staan waarbij ik lange afspraken heb bij opdrachtgevers. De auto kan dus tijdens mijn afspraak opladen, laadplekken genoeg. Ook bij ons kantoor in Groningen zijn voldoende vrije laadplekken in de buurt.

Om mijn lege accustress echt op de proef te stellen, probeer ik woensdag op de heen- en terugweg, totaal 170 kilometer, te rijden. Op de heenweg gaat het prima. Ik rijd veel rustiger dan normaal, maar gek genoeg vind ik dat wel relaxed. Normaal heb ik in mijn diesel een veel gejaagder gevoel en trap ik het gaspedaal graag nog even in. Nu rijd ik zeker 20 kilometer per uur langzamer, maar voel ik me niet gehaast. Op de terugweg is het iets onrustiger op de snelweg en met meer optrekken en remmen wordt de actieradius snel lager. Ga ik dit redden? Ik voel toch een lichte vorm van stress. Als ik eenmaal de snelweg af ben, is de stress ook snel weg. De batterij gaat hier veel langzamer leeg en uiteindelijk heb ik nog 16% over.

Voor mij is elektrisch rijden een prima alternatief. De batterij gaat in de winter misschien nog iets sneller leeg, maar zolang ik thuis, op kantoor en bij afspraken kan laden, dekt dit meer dan 95% van de afstand. De laatste 5% bij een snellaadstation en ik kom Nederland wel door. Heel relaxed en fossielvrij, wat wil je nog meer!?

De tweede week doe ik het anders. Ik werk twee dagen thuis. Dat doe ik wel vaker en dat werkt prima. Ik heb een paar afspraken via skype en ik kan ongestoord aan een rapport werken. Dinsdag smokkel ik en rijd ik met mijn diesel. Ik heb een aantal afspraken in Groningen en ik moet ’s avonds de kinderen uit de BSO halen. Met het OV ben ik dan te lang onderweg (2,5 uur enkele reis!). Op woensdag carpool ik tot Leek, vanaf Leek neem ik de bus naar de Zernike campus in Groningen waar ik afspraken heb. De eerste bus die ik wil nemen, komt direct niet opdagen…. Dan maar een andere bus. Met een overstap en een omweg kom ik toch nog net op tijd op de Zernike campus aan. Pfff… Dit levert veel meer stress op dan elektrisch rijden! De terugweg gaat gelukkig beter, maar het OV blijft voor mij beperkt tot P+R bij grote steden.

De Elfwegentocht heeft mij zeker overtuigd dat ik ondanks vele kilometers per jaar prima elektrisch kan rijden. Stiekem blijf ik natuurlijk een beetje hopen dat dit bijdraagt aan een echte Elfstedentocht in de toekomst!


Geschreven door: Bertina Seffinga 

Wil jij zelf ook een fossielvrije ervaring opdoen? Op 2 oktober doen wij mee aan de autoloze dinsdag! En jij?

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]