Een gezonde leefomgeving is…

Na duurzaamheid, circulariteit en Big Data is het éindelijk tijd voor de doorbraak van de volgende megatrend in de vastgoedmarkt: gezondheid. Als je het ons vraagt, heeft deze trend te lang op zich laten wachten. Onze leefomgevingen hebben namelijk meer impact op de gezondheid van de mens en het milieu dan dat wij vaak weten. Voor draaijer+partners is het realiseren van gezonde omgevingen één van de vijf belangrijkste speerpunten. Maar, wat houdt dat nou precies in, een gezonde leefomgeving?

Wat is gezond?
Om een gezonde leefomgeving te kunnen realiseren, is het goed om eerst vast te stellen wat een goed gestelde gezondheid nou precies inhoudt. Over wat tegenwoordig wel en niet onder gezond, of gezondheid valt, valt veel te discussiëren. Neem een voorbeeld aan de voorbij gekomen discussies over de fenomenale superfoods, zitten is het nieuwe roken en het opkomende thema werkgeluk. Om het op één lijn te houden hanteren wij de oude en vertrouwde, in 1948 gedefinieerde definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.”

Het lijkt simpel, maar stiekem zijn er behoorlijk wat factoren die invloed hebben op een goed gestelde gezondheid. Zo heeft naast alleen de afwezigheid van ziekte ook de algemene kwaliteit van leven een flinke impact op onze gezondheid. Om de kwaliteit van leven meetbaar en inzichtelijk te maken, zijn in het quality of life model van David Felce en Jonathan Perry vijf speerpunten opgenomen: het psychisch, materieel, sociaal en emotioneel welbevinden en onze ontwikkeling en activiteiten. Als deze pijlers met hun onderliggende factoren in een ‘gezonde’ balans zijn en we evenaren geen ziekte of lichamelijke gebreken, kunnen wij dus spreken over een positieve gezondheid.

Gezonde leefomgevingen   
Nu we de definitie van gezondheid, met al haar bijbehorende factoren, hebben vastgesteld, is het tijd om te kijken in hoeverre de leefomgeving hier aan bij kan dragen. Wat veel ‘bouwers’ vaak vergeten, is dat wij zo’n 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Dat is veel, héél veel. De omgevingen waarin wij ons bevinden, kunnen dus onwijs veel bijdragen, of in veel gevallen helaas ook tenietdoen aan onze gezondheid. Als je kijkt naar onze dagelijkse leefomgeving, zijn er drie belangrijke omgevingsfactoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden: het gebied, het gebouw en het gebruik van het gebouw. Het klinkt logisch, maar om een optimale gezondheid van je gebouwgebruikers te bevorderen, moeten deze drie factoren sterker op elkaar inspelen dan tot op heden in de praktijk gebeurt. Een integrale samenwerking waarbij alle partijen de gezamenlijke gezondheidsambitie nastreven is hiervoor van cruciaal belang.

Comfort, vitaliteit en groen 
Nu we weten dat niet alleen het gebouw, maar ook het gebruik en de omgeving van het gebouw invloed hebben op de gezondheidsimpact van onze leefomgevingen, is het tijd om te kijken welke specifieke huisvestingselementen hieraan bijdragen. Met de gezondheidsdefinitie in gedachten hanteren wij binnen draaijer+partners drie basis categorieën waar een gezonde omgeving aan moet voldoen. Deze categorieën zijn mede terug te vinden in de WELL-certificering en vullen wij als volgt in:

Comfort: klimaat, akoestiek, licht.
Vitaliteit: mentaal welbevinden, beweging, voeding.
Groen: gifvrije materialen, natuurlijk uitzicht, beplanting.

Waarom wij juist deze categorieën hanteren, en hoe de onderliggende elementen bijdragen aan een optimale gezonde leefomgeving voor de mens én het milieu, leggen wij je graag uit in onze volgende blog. Stay tuned!


Geschreven door: Melissa Jongerius & Hilde Mulder 

Wil jij meer weten over de optimale gezonde omgeving? Melissa vertelt er graag meer over!

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]