Anniek Dijkstra

Facilitymanagement is gewoon ontzettend leuk

Een jaar geleden kwam Anniek Dijkstra in dienst bij draaijer+partners als facilitair adviseur zorg. In deze functie zit ze veel op locatie bij opdrachtgevers om de facilitaire processen in kaart te brengen en te verbeteren. Op een van haar thuiswerkdagen, waarbij het koffieapparaat pruttelt op de achtergrond, vertelt ze ronduit over haar functie.

Waarom heb je voor draaijer+partners gekozen?
Ik heb al 20 jaar ervaring in de zorg. Bij diverse zorginstellingen heb ik eigenlijk het hele facilitaire organisatieproces doorlopen. Van telefoniste en servicedesk tot het aansturen van het facilitymanagement. De kennis, ervaring en expertise die ik heb opgedaan, wil ik graag inzetten om de facilitaire dienst te optimaliseren en zorginstellingen te ondersteunen. Dit klikt goed met draaijer+partners. Je hebt hier echt het gevoel dat je wat te brengen hebt.

Wat houdt de functie facilitair adviseur precies in?
Er zijn diverse huisvestingsvraagstukken en ontwikkelingen, waarbij ik me richt op de operationele processturing. Zo kan het voorkomen dat het middenkader (tijdelijk) vervangen moet worden of dat er een ontwikkelopgave ligt voor het verbeteren van facilitaire processen. We maken dan een business case en een value case en implementeren dit vervolgens in de praktijk. We kijken bijvoorbeeld of we de servicedesk en telefonie kunnen integreren om zo de bereikbaarheid te optimaliseren.

Waar haal jij je voldoening uit?
Opdrachtgevers kunnen nog wel eens een ouderwetse gedachte hebben, gevoed door het gevoel dat we veel geld kosten en niets opleveren. Je moet jezelf verantwoorden waarom je iets voor ze kunt betekenen. Je moet bewijzen dat je iets komt brengen, uitgedrukt in kwaliteit of in geld. Dit is een uitdaging, maar zorgt er uiteindelijk voor dat iedereen voelt dat we het samen doen.

De focus ligt op soft services. De totaliteit van de dienstverlening staat centraal. Op alle vraagstukken kunnen we kennis invliegen en verbinden. draaijer+partners is daar uniek in. Omdat we fysiek bij de opdrachtgever op locatie aanwezig zijn, kunnen we een langdurige relatie met elkaar aangaan en de wensen steeds meer en beter vertalen. Dat is absoluut een toegevoegde waarde. Een opdrachtgever zei laatst tegen me: ’wat fijn dat je echt met je poten in de klei staat en dat je weet wat er speelt.’

Wat maakt jouw werk zo leuk?
Het is gewoon ontzettend leuk dat je je eigen kennis en expertise kunt inzetten. Ik sta letterlijk en figuurlijk ín de organisatie, ik ben onderdeel van het team. Het gebeurt regelmatig dat medewerkers van de opdrachtgever niet doorhebben dat ik niet bij hen in dienst ben, maar bij draaijer+partners.

Ik sta zo dicht bij de klant, dat ik echt het gevoel heb dat ik een bijdrage lever. Daar krijg ik energie van. Dat ik aan het eind van de opdracht tevreden kan zijn, omdat we een goede basis achtergelaten.

Hoe bevalt het werken bij draaijer+partners?
draaijer+partners biedt ontzettend veel mogelijkheden. Je staat nooit stil. Als bedrijf, als team, zijn we altijd bezig om overal het beste uit te halen. Je kunt kansen pakken en krijgt daar ook volop de ruimte voor. Het team bestaat uit gedreven collega’s. Iedereen heeft wat te brengen aan kennis en ervaring. Met elkaar kunnen we een volledige scope aan projecten oppakken. Met elkaar vormen we een enorm sterk front waarmee we de organisatie als het ware optillen.

Ieders kwaliteiten worden goed ingezet. Je kunt met elkaar meekijken en van elkaar leren. Zo blijf je continu in beweging. Ik werk nu bijvoorbeeld samen met een junior adviseur. Het is leuk om te zien hoe je elkaar kunt versterken. Dat maakt het werk alleen nog maar leuker. Je kijkt meteen verder naar vervolgstappen, naar hoe het nog beter kan.

Naast het harde werken, is er ook veel gezelligheid. Er wordt veel gedaan om de verbinding en betrokkenheid te stimuleren. Je voelt je hier enorm gewaardeerd.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?
Momenteel zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een zorg dashboard. Hierbij kijken we naar welke sturingsinfo een facilitair manager nodig heeft om ‘in control’ te zijn. Maar ook naar de effecten op de dienstverlening als er bijvoorbeeld minder bedden bezet zijn. Zodat je erop kunt sturen dat er ook minder schoonmaak en minder catering nodig is. Dit zijn mooie ontwikkelingen.

Ik zie in mijn huidige functie nog veel mogelijkheden om mijn kennis en expertise verder uit te breiden. Er zijn genoeg ontwikkelingen in de markt die effect hebben op de facilitaire dienstverlening. Ik denk dat we alleen maar nog dichter bij de zorg komen en nog meer toegevoegde waarde kunnen leveren. Mijn doel is om de uitdagingen van zorginstellingen goed in beeld te brengen en hier op mee te bewegen. Er zijn zoveel facetten waar we op kunnen inspelen: eten, gastvrijheid, aandacht voor de omgeving. Je kunt helpen om de dag van de cliënt aangenamer te maken. De beleving wordt steeds belangrijker voor de zorg. Zorg aanbieden, dat kan iedereen, maar juist het stukje dienstverlening is het onderscheidend vermogen. Dat maakt mijn vakgebied ontzettend leuk.

Ook werken bij draaijer+partners?
Bekijk onze vacatures >>

draaijer+partners biedt integraal facility management. Als je, net als Anniek, een vak-idioot bent, als je meer kennis uitdaging zoekt en als je niet stil wilt blijven staan, dan ben je bij draaijer+partners aan het juiste adres.

Nieuwste blogs

  • Gezond
  • Zorg
augustus 2022

Meer woon- en werkplezier door licht

Beter slapen, zien en presteren. Hoe? Door licht. Uit onderzoek blijkt: licht beïnvloedt onze gezondheid. […]

  • Inspiratie
  • Werk
juli 2022

Hoe laat je hybride werken goed functioneren bij gemeenten?

Meer dan twee jaar lang adviseerde de Nederlandse regering om thuis te werken tegen de […]

  • Werken bij
  • Organisatie
juli 2022

Young Professionals Group zorgt voor verbinding

Wij geloven erin dat onze medewerkers met meer plezier werken, zich beter ontwikkelen, gemotiveerder zijn […]