Gezond thuiswerken: afspraken en sociaal contact

Thuiswerken is weer het advies van de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent voor mij weer terug naar mijn thuiswerkplek. Hoe blijf ik deze herfst, en de winter die nog volgt, gezond aan het werk vanuit huis. Tijd om de thuiswerkplek eens te evalueren.

Als WELL Accredited Professional ben ik dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en mijn eigen thuissituatie heb ik vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 4: Afspraken en sociaal contact
Met het thuiswerken is vergaderen via Teams, Zoom of andere digitale platformen de norm geworden. We hebben onszelf snel nieuwe etiquette aangeleerd om dit zo goed mogelijk te laten verlopen zoals het uitzetten van de microfoon ter voorkoming van vervelende achtergrondgeluiden.

Ik merk zelf dat afspraken vaker op de minuut op tijd starten. Op zich een goede ontwikkeling maar er schuilt ook een gevaar in. Soms heb ik meerdere overleggen achter elkaar en voor ik het weet zit ik drie uur lang op mijn stoel naar het scherm te turen. Daar gaat de mogelijkheid om even wat te drinken te pakken en te bewegen. Als ik tegenwoordig meerdere afspraken achter elkaar heb, geef ik in het overleg aan dat ik vijf minuten eerder afhaak vanwege een vervolgoverleg. Dat geeft mij de tijd om even op te laden voor de volgende afspraak.

Ook valt mij op dat met het digitaal vergaderen (zeker met meerdere personen) de ‘small talk’ minder wordt. Ook is het minder persoonlijk waardoor het sociale contact met collega’s en klanten langzaamaan naar de achtergrond verdwijnt. Sociaal contact is toch erg belangrijk voor je welzijn, evenals waardering krijgen en het gevoel onderdeel te zijn van een team of groep. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te geven. Let er op dat waardering uitgesproken blijft worden, ook tijdens het digitaal overleggen.

Ik mag mij gelukkig prijzen met onze personeelsvereniging. Ondanks alle beperkingen slagen zij er elke keer opnieuw in iets creatiefs te bedenken om, zonder fysiek bij elkaar te komen, toch gezamenlijk iets leuks te doen. Zo hebben we een kookworkshop gehad via Zoom, een pubquiz en een Teams-bingo met echte prijzen (die via de post werden verstuurd), een online escaperoom en onlangs een digitale wijnproeverij. Hiermee houden we ons teamgevoel springlevend!

Dit is het vierde blog uit een reeks van vijf. Het eerste blog behandelt de verlichting op de werkplek, het tweede blog temperatuur & ventilatie en de derde pauzes en bewegen. Het laatste blog gaat over groen en water.

Geschreven door: Simon de Ruig

Ondanks alle beperkingen slaagt onze PV er elke keer opnieuw in iets creatiefs te bedenken om toch gezamenlijk iets leuks te doen.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]