Gezond thuiswerken: groen en water

Inmiddels werken we alweer een tijdje thuis na de oproep van de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor mij betekent dat weer terug naar mijn thuiswerkplek. Hoe blijf ik deze herfst en winter gezond aan het werk vanuit huis. Tijd om de thuiswerkplek te evalueren in een reeks van vijf blogs.

Als WELL Accredited Professional ben ik dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS).
Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en mijn eigen thuissituatie heb ik vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken

Tip 5: Groen en water
Zelf heb ik geen groene vingers en had daarom maar weinig planten in huis. Mijn werkplek (in de hoek van de slaapkamer) wordt omgeven door twee witte muren en een raam met zicht op de uitbouw en de achtertuin. Niet heel gezellig dus. Inmiddels hangt er een foto van mijn zoon maar heb ik ook wat planten aangeschaft.

Het is inmiddels alom bekend dat een groene omgeving een positieve bijdrage heeft op je welzijn. Daarnaast zorgen planten voor zuurstof en heeft het een gunstig effect op de akoestiek van de ruimte. Ga je een plant (of liever: planten) kopen voor je werkplek, zoek even op internet naar planten die een grote zuurstofafgifte hebben. De Engelse klimop is volgens een studie van de NASA de beste plant voor de verbetering van luchtkwaliteit. Let er ook even op dat geuren van planten ook effect hebben op je welzijn. Lavendel staat erom bekend dat het rustgevend en ontspannend is, maar of dat de beste keuze voor de werkplek is….

Heb je plantjes staan, vergeet ze dan niet af en toe water te geven. Nog belangrijker: vergeet jezelf niet af en toe water te geven! Het voedingscentrum adviseert 1,5 tot 2 liter vocht per dag. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit adviseert voor mannen zelfs 3,3 tot 3,7 liter en voor vrouwen 2,7 liter. Houd er ook rekening mee dat je tijdens het sporten 1 tot 2 liter vocht per uur verliest (en dus aangevuld moet worden). Drink dus voldoende gedurende de dag.

Dit is het laatste blog uit de reeks van vijf. Het eerste blog behandelt de verlichting op de werkplek, het tweede blog temperatuur & ventilatie, de derde pauzes & bewegen en de vierde afspraken en sociaal contact.

Geschreven door: Simon de Ruig

Zorg dat je, verdeeld over de dag, voldoende water drinkt.

Dit is het laatste blog uit een reeks van vijf tips om het thuiswerken gezonder en aangenamer te maken.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]