Gezond thuiswerken: pauzes en bewegen

Voorlopig werken we weer vanuit huis. Voor mij betekent dit weer terug naar mijn thuiswerkplek voor langere perioden achter elkaar. De wintertijd is ingegaan, de dagen worden korter en de temperatuur zakt. Mooi moment om mijn thuiswerkplek te evalueren en na te denken over hoe ik deze herfst- en winterperiode gezond aan het werk blijf.

Als WELL Accredited Professional ben ik dagelijks bezig met het gezonder maken van leer-, werk- en zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en mijn eigen thuissituatie heb ik vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 3: Pauzes en bewegen
Zelf werk ik op de eerste verdieping, dus als ik koffie of iets te eten wil moet ik naar beneden. Het zou makkelijk zijn als ik een koffieapparaat op mijn bureau heb staan en ’s ochtends mijn versnaperingen vast mee naar boven neem. Ik doe dit bewust niet. Traplopen is gezond, voor elk bakje koffie moet ik even bewegen. Niet alleen is het goed om in beweging te zijn, het geeft je brein ook even de rust die het nodig heeft. Zorg dat je minimaal één keer per uur even beweegt. Naast traplopen kan je ook wat buikspieroefeningen doen of rekken en strekken. Bijkomend voordeel: met bewegen verwarm je van binnenuit. Dus heb je even stilgezeten en wordt het fris? Loop een paar keer de trap op en neer en je bent zo weer warm!

Neem daarnaast voldoende pauzes. En (hoe verleidelijk ook) grijp in je pauze niet direct naar je telefoon om je socials te checken. Het maakt voor je brein niet uit of je een rapport aan lezen bent of een kattenfilmpje kijkt. Het is allebei nieuwe informatie die verwerkt moet worden. Je bent op een dag maar een paar uur in staat je echt te focussen, dus zorg ervoor dat je deze tijd slim inzet voor je werk. Des te eerder ben je klaar en heb je tijd voor andere dingen.

Beter ga je tijdens je pauze dus even bewegen, zelf loop ik even naar de supermarkt of doe een rondje. Maar fietsen of zelfs sporten kan ook. Loop of fiets je altijd? Neem eens een andere route of ga eens een straat of brandgang in waar je nog niet eerder geweest bent. Dit vergroot je creativiteit. Je zal zien dat je na je ontdekkingstocht weer bomvol met nieuwe ideeën en oplossingen zit.

Dit is het derde blog uit een reeks van vijf. Lees ook de andere blogs over:
verlichting,
temperatuur en ventilatie,
afspraken en sociaal contact,
groen en water.

Geschreven door: Simon de Ruig

Zorg dat je minimaal één keer per uur even beweegt en maak tussen de middag eens een ommetje door je woonomgeving.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]