Gezond thuiswerken: pauzes en bewegen

Voorlopig werken we weer vanuit huis. Voor mij betekent dit weer terug naar mijn thuiswerkplek voor langere perioden achter elkaar. De wintertijd is ingegaan, de dagen worden korter en de temperatuur zakt. Mooi moment om mijn thuiswerkplek te evalueren en na te denken over hoe ik deze herfst- en winterperiode gezond aan het werk blijf.

Als WELL Accredited Professional ben ik dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS).
Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en mijn eigen thuissituatie heb ik vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 3: Pauzes en bewegen
Zelf werk ik op de eerste verdieping, als ik koffie of iets te eten wil moet in naar beneden. Het zou makkelijk zijn als ik een koffieapparaat op mijn bureau heb staan en ’s ochtends mijn versnaperingen vast mee naar boven neem. Ik doe dit bewust niet. Traplopen is gezond, voor elk bakje koffie moet ik even bewegen. Niet alleen is het goed om in beweging te zijn, het geeft je brein ook even de rust die het nodig heeft. Zorg dat je minimaal één keer per uur even beweegt. Naast traplopen kan je ook wat buikspieroefeningen doen of rekken en strekken. Bijkomend voordeel: met bewegen verwarm je van binnenuit. Dus heb je even stilgezeten en wordt het fris? Loop een paar keer de trap op en neer en je bent zo weer warm!

Neem daarnaast voldoende pauzes. En (hoe verleidelijk ook) grijp in je pauze niet direct naar je telefoon om je socials te checken. Het maakt voor je brein niet uit of je een rapport aan lezen bent of een kattenfilmpje kijkt. Het is allebei nieuwe informatie die verwerkt moet worden. Je bent op een dag maar een paar uur in staat je echt te focussen, dus zorg ervoor dat je deze tijd slim inzet voor je werk. Des te eerder ben je klaar en heb je tijd voor andere dingen.

Beter ga je tijdens je pauze dus even bewegen, zelf loop ik even naar de supermarkt of doe een rondje. Maar fietsen of zelfs sporten kan ook. Loop of fiets je altijd? Neem eens een andere route of ga eens een straat of brandgang in waar je nog niet eerder geweest bent. Dit vergroot je creativiteit. Je zal zien dat je na je ontdekkingstocht weer bomvol met nieuwe ideeën en oplossingen zit.

Dit is het derde blog uit een reeks van vijf. Het eerste blog behandelt de verlichting op de werkplek en het tweede blog temperatuur & ventilatie.

Geschreven door: Simon de Ruig

Zorg dat je minimaal één keer per uur even beweegt en maak tussen de middag eens een ommetje door je woonomgeving.

Nieuwste blogs

  • Werken bij
  • Organisatie
juni 2021

Zo leuk is werken bij draaijer+partners

Wat wilde jij vroeger worden als je later groot zou zijn? Superheld(in), brandweerman of -vrouw, […]

  • Gezond
  • Werk
mei 2021

Hoe begin je met het organiseren van een gezonde werkomgeving?

Toen we lang geleden voor het eerst aan het werk gingen, was dat buiten, in […]

  • Werken bij
  • Zorg
april 2021

Facilitymanagement is gewoon ontzettend leuk

Een jaar geleden kwam Anniek Dijkstra in dienst bij draaijer+partners als facilitair adviseur zorg. In […]