Gezond thuiswerken: verlichting

Vorige week zijn er weer aanvullende maatregelen afgekondigd om de Coronaverspreiding te beteugelen. Voor mijn betekent dit weer terug naar mijn thuiswerkplek voor langere perioden achter elkaar. Nu de dagen korter worden en de temperatuur zakt vind ik dit een mooi moment om mijn thuiswerkplek te evalueren en na te denken over hoe ik deze herfst- en winterperiode gezond aan het werk blijf thuis.

Als WELL Accredited Professional ben ik dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS).
Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en mijn eigen thuissituatie heb ik vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 1: Verlichting
Eén van de eerste dingen die ik merkte aan mijn werkplek was het gebrek aan licht, of beter gezegd verlichting. De plafondlamp geeft onvoldoende verlichting in de hoek waar ik werk, dus een bureaulamp is wenselijk. Maar waar let je op bij aanschaf van een bureaulamp?

Het onderwerp ‘Light’ van de WBS geeft een aantal specificaties voor gezonde verlichting. De eerste is het aantal LUX, voor een werkplek is 500 lux een gezond minimum. Het aantal lux wordt berekend op basis van het aantal lumen van de lichtbron en het oppervlak waarop de lichtbron schijnt. Dit is dus niet zomaar te bepalen bij aanschaf van een lamp.
Het is mijn voorzichtige inschatting dat voor een bureaulamp die op je werkplek schijnt het aantal lux grofweg overeenkomt met het aantal lumen, dat is een waarde die vaak wordt aangegeven in de specificaties van een lichtbron of lamp. Dus: zoek naar een lamp van 500 lumen.

De Color Rendering Index (CRI) zegt wat over de kleurechtheid van een lichtbron. Hoe lager de CRI waarde ligt, hoe minder de kleurechtheid. De WBS stelt dat er minimaal een CRI van 80 behaald moet worden, maar hoe hoger, hoe beter waarbij 100 gelijk is aan daglicht. Dit is een specificatie die lang niet altijd genoemd wordt, maar erg belangrijk is voor plekken waar je langdurig verblijft.

De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Let er op dat voor een gezonde kantoorwerkplek tussen 2700 en 3000 Kelvin ideaal is. Hoe hoger het aantal graden Kelvin hoe wit/blauwer het licht. Er zijn ook lampen waarbij het aanpassen van de lichtsterkte (dimmen) automatisch gepaard gaat met het aanpassen van kleurtemperatuur. Hoe minder lichtsterkte (lumen) hoe geler het licht (lager het aantal graden Kelvin).

Ik heb de specificaties van een aantal bureaulampen met deze dimfunctie vergeleken. De prijs ligt tussen de € 50 en € 100. Geen van deze lampen bleek optimaal: Òf de lichtsterkte was goed, maar de kleurtemperatuur veel te hoog, of juiste de kleurtemperatuur was goed maar dan bleek de lichtopbrengst weer veel te laag. Dit is dus een lastige keuze.
Aan de andere kant is deze instelbaarheid van een lamp ook van invloed op je gezondheid: Het kunnen beïnvloeden van je omgeving werkt positief op je welzijn. Daarbij is het voor mensen die veel of tot ’s avonds laat werken raadzaam om in de avond de lichtsterkte en kleurtemperatuur te verlagen. Fel en wit licht kan je wakker/slaapritme negatief beïnvloeden.

Dit is het eerste blog uit een reeks van vijf. Meer over WELL lees je in het eerder door mij geschreven blog Heb jij WELL goede voornemens?

Geschreven door: Simon de Ruig

Dit is het eerste blog uit een reeks van vijf tips om het thuiswerken gezonder en aangenamer te maken.

Gerelateerde blogs

  • Sociaal
  • Werk
januari 2021

Workplace management: brick, bytes, behaviour + benefits

Goed Workplace Management bestaat niet alleen uit Bricks, Bytes en Behaviour, maar ook uit Benefits. […]

  • Circulair
  • Innovatie
december 2020

De vastgoedeigenaren zijn aan zet in de volgende stap naar circulair bouwen

Sinds de publicatie van de transitieagenda circulaire bouweconomie zijn flinke stappen gezet richting een circulaire bouw. […]

  • Gezond
  • Leer
december 2020

Prettige luchtkwaliteit in leslokalen

De luchtkwaliteit in Nederlandse scholen is over het algemeen nog onvoldoende. Door de coronacrisis wordt […]

Gerelateerde cases