Gezonde werkomgevingen hebben de toekomst

Je ziet het overal voorbij komen: gezonde werkomgevingen hebben de toekomst. Het is één van de meest actuele trends van dit moment. De vraag luidt echter: waarom is een gezonde werkomgeving nou zo belangrijk? En hoe creëer je dan zo’n gezonde werkomgeving? Wij leggen het je uit.

Drie redenen om te investeren in een gezonde werkomgeving:

1. De organisatie is zo vitaal als haar medewerkers
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel zitten een groot risico lopen op het krijgen van diabetes type 2. Nog schokkender: óók als je daarnaast veel sport, vermindert het risico niet. Als een goede werkgever is het dus verstandig om bij te dragen aan de gezondheid van je medewerkers, zodat jij deze gezonde medewerkers vervolgens langdurig kunt inzetten.

Doe de ZitCheck van het Zilveren Kruis en kom erachter hoeveel jij zit op een dag!

2. Hogere productiviteit is hogere winst
Gezonde en gelukkige medewerkers doen hun werk nog beter! Zij zijn tot wel 20% productiever. En dat leidt dus uiteindelijk tot betere bedrijfsresultaten!

3. War for Talent
Een gezonde werkomgeving trekt ook nieuw talent aan. Millenials zijn veel bezig met gezondheid, sport en voeding. Zij willen op het werk graag gestimuleerd worden tot gezond gedrag. Met een gezonde werkomgeving heb je dus een streepje voor in de War for Talent! Daarnaast draagt een gezonde werkomgeving bij aan de medewerkerstevredenheid en kun je jouw medewerkers op deze manier langer aan je organisatie binden.

Maar hoe creëer je nu een gezonde werkomgeving?
Bij draaijer+partners gaan we uit van Evidence Based Design. Dit betekent dat je beslissingen voor de fysieke omgeving baseert op academische onderzoekresultaten, om zo tot de best mogelijke uitkomsten voor de gebruiker te komen.

Er zijn 3 aspecten waarop je kunt ingrijpen om de werkomgeving gezonder te maken:

Fysische aspecten
Dit zijn aspecten als licht, warmte, lucht, vocht en geluid. Neem nu licht. De hoeveelheid (dag)licht beïnvloedt je productiviteit. Bij veel licht ben je productiever, maar bij schermerlicht juist weer creatiever. De meest ideale werkplek is dus een plek waar jij zelf de lichtsterkte kunt aanpassen.

Architectuur
Dit gaat over aspecten als vorm, mate van transparantie, uitzicht, het ervaren van daglicht en bijvoorbeeld oriëntatie in een gebouw. Een onderzoekstroming hierin is Biophilic design, die er vanuit gaat dat we als mens het best gedijen in de natuur. Dit kan je in het ontwerp terug laten komen door de vorm van het gebouw of het materiaalgebruik. Zo roepen puntige gebouwen een onprettig gevoel op, terwijl ronde en welvende gebouwen met een terugkerende patroon ons rustig maken.

Interieur
Er zijn tal van onderzoeken naar hoe de inrichting bij kan dragen aan bijvoorbeeld het reduceren van stress. Zo doet groen op de werkvloer een hoop: negatieve en depressieve gevoelens verminderen drastisch wanneer er veel planten in een ruimte staan.

Naast deze drie fysieke aspecten speelt ook gedrag een grote rol. Door middel van nudging kun je collega’s verleiden tot het maken van gezonde keuzes. Denk hierbij aan een fietscompetitie, stickers op liftdeuren en het plaatsen van fruit op ooghoogte.

A healthy workplace to beat the future!
Wil jij meer weten over de verschillende aspecten van gezonde werkomgevingen? Op donderdag 7 maart 2019 organiseren wij in de gezondste community van Europa, Pharos, het Trend event: ‘A healthy workplace to beat the future!’ Tijdens dit event spelen wij verder in op de slimme services van een gezonde werkomgeving en laten wij zien hoe ook jij dit in de praktijk kunt toepassen! Aanmelden voor dit event kan hier.


Geschreven door: Nadine Nugter 

Wil jij meer weten over een gezonde werkomgeving? Meld je dan nu aan voor ons Trend event op donderdag 7 maart!

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]