HUOC_2018

Healthy Urban Office Challenge 2018

Na het succes van vorig jaar is de regio Utrecht ook dit jaar met de Healthy Urban Office Challenge 2018 weer op zoek gegaan naar het meest gezonde, groene en slimme kantoor van de regio. De inspirerende en ambitieuze voorbeelden zijn hard nodig om ook anderen in de regio aan te sporen hun kantoren leefbaarder te maken. Dit jaar zijn Arcadis (Amersfoort), Europalaan 100-500 (Utrecht) en de Koninklijke van Ginkelgroep (Veenendaal) uitgeroepen tot finalist. Arcadis mag zichzelf, als gelukkige winnaar, officieel tot het meest inspirerende voorbeeld van een groen, gezond en slim kantoor in de regio Utrecht benoemen. Wat kunnen wij van hen leren?  

Arcadis
Een mooi voorbeeld van hoe je als huurder toch invloed kan hebben op de duurzaamheid van het gebouw is Arcadis. Zij doet dit door duurzaamheid in elke contractbespreking met de verhuurder als eis mee te nemen. De huurprijs blijft in stand, maar daarvoor vragen zij de verhuurder wel stappen te ondernemen in duurzaamheid, bijvoorbeeld een sprong in energielabel. Ook eisen zij als eerste huurder 100% groene stroom van de verhuurder. Arcadis heeft als doel het energieverbruik in 2020 met 40% te reduceren ten opzichte van 2010. Dit realiseren zij door bijvoorbeeld klimaatinstallaties aan te passen aan de weersvoorspelling, zodat deze niet eerst ‘s ochtends opwarmt en ‘s middags weer koelt. Vanuit Arcadis is een fulltime duurzaamheidsmanager aangesteld die concreet met duurzaamheidsinitiatieven bezig is en ook anderen probeert te inspireren. De boodschap van Arcadis aan andere huurders: wacht niet reactief af, maar stel als huurder ook zelf duurzaamheidsvoorwaarden aan de verhuurder!

Koninklijke van Ginkelgroep 
De Koninklijke van Ginkelgroep is een hoveniersbedrijf en heeft haar kantoor in een voormalige kerk met monumentale status in Veenendaal gevestigd. De monumentale elementen van de kerk zijn zo goed mogelijk behouden, waardoor veel details nog zichtbaar zijn. Zo laten zij zien dat ook oude gebouwen kunnen worden verduurzaamd. De authentieke ramen zijn vervangen met dubbel glas en er ligt circulaire vloerbedekking in het gebouw die de lucht zuivert. Natuurlijk komt de corebusiness ook terug in het interieur met de grote hoeveelheid groen. Hoewel het lastig is om het energieverbruik van een monumentaal pand terug te brengen, zijn zij toch druk bezig met de certificering voor de CO2 prestatieladder niveau 3. De toekomstige ambitie ligt op niveau 5.

Europalaan 100-500 
Boron Management heeft de locaties Europalaan 100-500 in Utrecht aangekocht op een executieveiling in 2016. Zij hebben zelf flink geïnvesteerd in de gebouwen. Dit was vooral noodzakelijk vanwege achterstallig onderhoud. Het totale complex omvat ruim 33.000 vierkante meter, waarvan vier panden een kantoorfunctie hebben. Deze panden worden grotendeels verhuurd aan start-ups en een klein deel door horeca. De aanpak van Boron Management kenmerkt zich door (lokale) samenwerking. Eén van de start-ups helpt bijvoorbeeld, in samenwerking met TU Eindhoven, met het inregelen van slim onderhoud door middel van sensoren. Hiermee wordt straks realtime de prestaties van de daken, gevels, muren, ramen en leidingen gemeten. Op basis daarvan kan slim onderhoud plaatsvinden. Daarnaast is ook groen erg belangrijk. De binnentuinen worden onderhouden door medewerkers van Reinaerde, welke ook huurder is in het complex. Boron probeert zoveel mogelijk partijen aan elkaar te koppelen in de verduurzaming.

Arcadis ging er met de prijs vandoor
Arcadis heeft haar CO2 footprint tot achter de komma in beeld. Het duurzaamheidsbeleid is stevig verankerd in de organisatie en wordt geborgd door verschillende pittige duurzaamheidscertificeringen. Het is dan ook een vast onderdeel in het overleg tussen Arcadis en de verhuurder van het pand. Ook op het gebied van mobiliteit is Arcadis een echte koploper. Zo zetten zij vergaande stappen als het gaat om het verduurzamen van zowel privé als professionele vervoersbewegingen van haar medewerkers. Arcadis gaat zeer systematisch te werk bij het verduurzamen van haar bedrijfsvoering. Ze benaderen het onderwerp integraal. Het feit dat Arcadis al zeven jaar werkt aan het thema duurzaamheid laat zien dat het geen hype of greenwashing is. Met de net afgeronde verbouwing, waarbij veel aandacht is besteed aan circulariteit, kan Arcadis zich hét voorbeeld van 2018 noemen.

De jury van de Healthy Urban Office Challenge 2018 heeft bewondering voor de resultaten die Arcadis als huurder heeft geboekt, ook op gebouwniveau. De jury hoopt dat Arcadis als winnaar getriggerd wordt om hun verhaal met passie aan anderen over te brengen. En zo op een mooie manier de ambassadeursrol van komend jaar in kan vullen.


Geschreven door: Nadine Nugter 

Wil jij meer weten over de Healthy Urban Office Challenge?
Neem dan contact op met Nadine Nugter.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]