Heb jij WELL goede voornemens?

Een nieuw jaar, een nieuw decennium en traditiegetrouw dé periode voor veel goede voornemens. Vaak gaan goede voornemens over de gezondheid. Stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten. Goede voornemens vragen om het aanpassen van gedrag en gewoontes. Toch is gezond leven in belangrijke mate afhankelijk van de omgeving waarin je woont, leert en werkt. En hebben we daar zelf lang niet altijd invloed op.

Gebouwen spelen hierin een belangrijke rol. 90% van de tijd brengen we binnen door en zijn we afhankelijk van verschillende factoren die invloed hebben op onze gezondheid. Luchtkwaliteit, geluid, licht, ze spelen allemaal een rol in hoe we ons voelen en hoe we presteren. Naast de harde technische aspecten, beïnvloeden gebouwen (en alles wat er zich daarbinnen afspeelt) ons ook in ons gedrag. Neem ik de trap? Kies ik een gezonde maaltijd? Is er voldoende mogelijkheid om te bewegen?

WELL Building standard
Gebouweigenaren, vastgoedmanagers, facility managers en HR-managers kunnen deze harde en zachte aspecten positief beïnvloeden en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van de gebruikers. Investeren in gezondheid levert ook andere belangrijke voordelen op. Zoals het verlagen van het ziekteverzuim en het verhogen van de productiviteit. Toch is het lastig om één beleid te voeren op gezondheid. Een goed voornemen voor 2020 zou het gebruiken van de WELL Building standard zijn. Deze op certificeringsmethode richt zich op gezondheid en welzijn van gebouwgebruikers.

De WELL building standard maakt gebruik van tien concepten die direct effect hebben op de gezondheid. Lucht, water, voeding, licht, geest, geluid, beweging, thermisch comfort, materiaal, gemeenschap.

Bron: The International WELL Building Institute

 

Binnen deze concepten zijn in totaal 120 features waarop gescoord kan worden. Sommige features zijn verplicht, anderen optioneel. Afhankelijk van de hoeveelheid behaalde optionele features kan een WELL silver, WELL gold of WELL platinum certificaat worden behaald.

Als WELL Accredited Professional begeleid ik opdrachtgevers en projecten die gezondheid integraal willen borgen (en certificeren) in een gebouw of organisatie. Samen met alle stakeholders zoeken we naar de juiste mix aan features die de grootste impact voor de gebruikers oplevert. Voor scholen, zorginstellingen en kantoren kan het WELL-certificaat een aantoonbare meerwaarde zijn voor scholieren, patiënten en werknemers. Maar ook zonder certificaat is WELL een prima middel voor het maken van gezonde keuzes!

Benieuwd hoe WELL jou kan helpen bij de transitie naar een gezonde werk-, leer- of zorgomgeving omgeving? Neem dan contact op!

Geschreven door: Simon de Ruig

"90% van de tijd brengen we binnen door en zijn we afhankelijk van verschillende factoren die invloed hebben op onze gezondheid."

Simon de Ruig - projectmanager

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]