Hoe begin je met het organiseren van een gezonde werkomgeving?

Toen we lang geleden voor het eerst aan het werk gingen, was dat buiten, in de natuur. Gedurende onze evolutie hebben we 99,9% van onze tijd buiten geleefd; onze fysiologie is hier nog steeds op aangepast. Na eeuwen verplaatste ons werk naar binnen, naar kantoren in gebouwen. Nu brengen we circa 90% van onze tijd binnen door.

Vanaf 2005 werd ‘Het Nieuwe Werken’ populair: omvangrijke kantoortuinen met grote, open ruimtes met veel bureaus, weinig privacy en slechte akoestiek. Na verloop van tijd bleek dat dit een negatief effect heeft op het welzijn van de medewerkers. Vervolgens ontstond het ‘Activiteit Gerelateerd Werken’, waarbij het kantoor verschillende typen werkplekken biedt, passend bij de uit te voeren activiteiten. Voorzichtig groeide de afgelopen jaren al de behoefte aan een meer hybride vorm van werken, waarbij de focus op kantoor meer op sociale interactie komt te liggen en minder op reguliere kantooractiviteiten. En toen kwam in 2020 het coronavirus en moest bijna iedereen verplicht thuis aan de slag. Veel ontwikkelingen kwamen in een stroomversnelling, waaronder de focus op het welbevinden van mensen. Producten en diensten worden steeds beter op onze behoeftes aangepast, nu onze werkomgevingen nog!

Smart WorkPlace Verbindingsfestival
Op 22 april 2021 mochten Vincent Schenkels van The Enablers en ik tijdens het SWP Verbindingsfestival ‘De Gezonde Stad’ vertellen over ‘de gezonde werkomgeving’. Volgens ons begint die altijd bij de medewerker, die alleen zijn werk goed kan uitvoeren als hij dat onder prettige omstandigheden kan doen en zich goed voelt. Zijn werkomgeving dient dit te ondersteunen en te stimuleren: een omgeving die hem daarbij helpt en waar hij zo min mogelijk stress ervaart, waar hij geïnspireerd raakt, zich thuis voelt en graag komt om collega’s te ontmoeten en kennis te delen. Kortom: een plaats waar werknemers energie van krijgen!

Hoe kunnen wij onze werkomgeving dan gezond maken? Een goede eerste stap is het gebruiken van evidence based design; op basis van betrouwbare en wetenschappelijke kennis. Een duidelijk voorbeeld daarvan is biofilisch design. Hiermee wordt ingespeeld op onze aangeboren behoefte om in contact te staan met de natuur,  waarbij  natuurlijke elementen, zoals groen, hout, water en organische vormen in de gebouwde omgeving toegepast worden. Uit legio wetenschappelijke onderzoeken blijkt het positieve effect hiervan op ons welzijn: het verlaagt ons gevoel van stress, verbetert onze gemoedstoestand en versnelt ons herstel in geval van ziekte.

Maar denk ook aan het belang van bijvoorbeeld goede luchtkwaliteit, akoestiek, thermisch comfort en licht: allemaal elementen die onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Deze elementen zijn terug te vinden in de WELL Building Standard, dat als doel heeft het welzijn van mensen in gebouwen te verhogen en een duidelijk overzicht geeft van de tien elementen in de gebouwde omgeving die volgens wetenschappelijk onderzoek de meeste impact hebben op ons welbevinden.

Het toepassen van evidence based design en de WELL Building Standard zijn daarom een goed begin bij het verbeteren van een werkomgeving. Maar, zoals al eerder aangegeven, begint het gezonder maken van de werkomgeving volgens ons altijd bij de medewerker. Immers, de temperatuur of luchtkwaliteit kunnen dan wel voldoen aan alle eisen, het gaat er uiteindelijk om dat hij daadwerkelijk de gezonde effecten ervan ervaart. Wij denken daarom dat pas als je écht weet hoe je werknemer zijn werkplek beleeft, je een gezonde werkomgeving voor hem kunt creëren.

Dat kun je onderzoeken met de Wellzijnsmeter: een simpele manier om het welzijn van medewerkers in hun eigen werkomgeving in kaart te brengen op basis van de tien aspecten van de WELL Building Standard. Vervolgens kun je deze kennis inzetten en de nodige interventies zodanig toepassen dat ze een positief effect hebben op het welbevinden van de werknemers.

Kortom: begin bij evidence based design; gebruik wetenschappelijke kennis. Wil je echt het verschil maken en ervoor zorgen dat jouw medewerkers hun werk optimaal kunnen uitvoeren? Maak dan de stap naar ‘user experience based design’: onderzoek hoe je medewerkers hun eigen werkomgeving beleven en zet die kennis in om hun werkplek gezonder te maken.

Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van Smart Workplace.

Begin in de werkomgeving bij ‘evidence based design’ en maak vervolgens de stap naar ‘user experience based design’.

Melissa Jongerius

Nieuwste blogs

  • Inspiratie
  • Leer
juli 2021

Alles onder één dak, maar het dak is het minst belangrijke

Kindcentra, in welke vorm dan ook, zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Deze […]

  • Inspiratie
  • Werk
juli 2021

De perfecte combinatie: advies geven en dit zelf implementeren

Laten we beginnen met het wegnemen van het understatement dat draaijer+partners een adviesbureau is. Jazeker, […]

  • Inspiratie
  • Leer
juli 2021

De school moet zich schikken naar de wensen van de gebruikers

De veranderende rol van huisvestingsadviseurs Ontwikkelingen in de onderwijsbranche zorgen ervoor dat de rol van […]