20294_int 01 - entree logo verkleind + bron

Innovatie in de bouw? Het kan wel! 

Tijdens de inspiratiesessie ‘Top innovatieprojecten in Nederland’ kwamen in The Green House Utrecht misschien wel dé belangrijkste partners van dit moment bij elkaar. Eén voor één toonden zij middels de meest spraakmakende projecten aan dat innovatie in de bouw wel degelijk kan! De grote thema’s van dit moment kunnen wel degelijk gerealiseerd worden. Onderstaande projecten zijn hier het levende voorbeeld van. Deze projecten zijn in verschillende stadia van ontwikkeling en realisatie. Toch kunnen zij allen worden gezien als unieke projecten in ambitie en aanpak.

Pharos: draaijer+partners en de nieuwe draai met WOOZ
The Dutch Mountains: BLOC
Geelen Counterflow: Architecten en Adviesbureau Ad van de Ven
The Green House: R Creators
The Dutch Windwheel: DOEPELSTRIJKERS en BLOC
Het Dorp: Off Road Innovations
Atlas: BLOC & Off Road Innovations

Panaromadeck The Dutch Windwheel

Wat kunnen wij nou van deze projecten leren? In de gesprekken die tijdens de sessie met elkaar gevoerd zijn, kwam sterk naar voren dat het innovatieproces altijd start met een visie en een ambitie. Alle betrokkenen zijn intrinsiek gemotiveerd om een omgeving te creëren waar zowel mensen als organisaties daadwerkelijk beter in kunnen functioneren en waarbij we onze schaarse bronnen veel minder belasten. De zoektocht die we met elkaar willen aangaan, is of er sprake is van een disruptieve aanpak. Kunnen wij echt spreken van proces innovatie in de manier van (samen) werken of is het met name het gedrag dat bepalend is voor deze innovatie?

Voor nu kunnen wij in ieder geval al zeggen dat alle betrokkenen graag willen delen. Juist door met en van elkaar te leren, kan dit al een goede voorbode zijn voor mogelijke uitkomsten. Graag kijken wij of dat we parallellen in de aanpakken weten te vinden en of dit kan leiden tot reproduceerbare processen, waarbij we de gebouwde omgeving al vanzelfsprekend gezond, circulair, energieopwekkend en vol beleving weten te krijgen.


Geschreven door: Peter Ruchti 

Wil jij meer weten over innovatie in de bouw? Peter Ruchti vertelt jou er graag meer over!  

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]