Pharos: een inspirerend concept

De renovatie van kantoorpand Pharos in Hoofddorp is in meerdere opzichten een bijzonder project voor draaijer+partners: van de totstandkoming via de nieuwe draai tot de manier van samenwerking met andere partijen en de focus op het ontzorgen van de toekomstige huurders. In een serie van drie blogs vertellen diverse collega’s hier meer over. In deze eerste aflevering is Marco Sotthewes aan het woord over hoe het allemaal begon.

Het kantoorpand Pharos in Hoofddorp is zo’n gebouw waar weinig op valt aan te merken: het is bouwkundig in prima staat en kan nog jaren mee. Gelegen naast NS-station Hoofddorp is het goed bereikbaar, maar het is geen Amsterdam en al helemaal geen Zuidas. Voor de verhuur moeten we dus concurreren op prijs, was de gedachte van vastgoedeigenaar Cairn en het ingehuurde team van makelaars.

Totdat Cairn in contact kwam met de nieuwe draai. Wij zeiden: kijk nou eens wat dit gebouw echt kan doen voor de mensen die er straks in werken. Na een bezoek met diverse experts aan het pand, kregen wij er een geheel andere kijk op. Met een beperkt aantal aanpassingen en een nieuw verhaal zou Pharos veel meer waarde kunnen hebben voor de toekomstige gebruiker én voor Cairn.

Ambities

Van een kil, zakelijk pand zou Pharos een uitnodigende plek moeten worden. We wilden af van het Calimero-gevoel dat Cairn had bij Hoofddorp. Het gebouw zou zijn naam als vuurtoren in de klassieke oudheid eer gaan aandoen en een baken vormen voor zijn omgeving. Daarbij formuleerden wij vier ambities:

  • Maximum health: Pharos is een baken van gezondheid.
  • Zero waste: Pharos geeft richting in de groene, circulaire economie.
  • Total energy: Pharos als energiebron voor mensen en de omgeving.
  • Vibrant community: Pharos is een veilige haven voor ontmoeting en samenwerking.

Dit verhaal prikkelde de verbeelding van Cairn en er kwam een vervolgopdracht: hoe gaan we dit realiseren? De nieuwe draai heeft een netwerk van bedrijven en deed een oproep aan de markt voor innovatieve oplossingen om de vier ambities waar te maken. Er reageerden ruim honderd partijen, waaronder draaijer+partners, met de meest uiteenlopende ideeën en oplossingen. Wij vonden het mooi dat we draaijer+partners als ‘founding father’ van de nieuwe draai konden betrekken bij dit project. Bovendien past Pharos erg goed bij het gedachtegoed van draaijer+partners, omdat zij voor organisaties wilt werken die met huisvesting het beste voor mensen willen realiseren en verder kijken dan alleen het bouwproces.

Voor het bouwproces van Pharos hebben wij als slogan ‘Together we build the healthiest working community’. Deze geeft goed weer wat de werkwijze is: door de samenwerking met alle partijen ontstaan innovaties die ons helpen de ambitie te realiseren – een gezonde werkomgeving voor de gebruikers.

Na het selecteren van zo’n twintig partijen als preferred suppliers staat draaijer+partners nu voor de enorme uitdaging om als regisseur en ambitiebewaker alles goed georganiseerd te krijgen: welke innovaties kunnen worden toegepast en hoe krijg je dat voor elkaar binnen een bouwproces met krappe budgetten en in relatief korte tijd? Dat is echt een complexe klus. In deel 2 van deze blog-serie vertelt Simon de Ruig van draaijer+partners hoe hij deze klus aanpakt en in deel 3 Marieke Winter over de exploiatie.


Geschreven door: Marco Sotthewes 

Meer weten over de Healthy Community van Pharos? Peter Ruchti vertelt jou er graag meer over!

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]