Samen op weg naar een gezonde, sociale en slimme werkomgeving

De ‘coronamaatregelen zijn vanaf woensdag 18 november iets versoepeld, toch blijven we voorlopig nog zoveel mogelijk thuis werken. Bracht dit in het begin de nodige uitdagingen met zich mee, we vinden hier steeds meer een goede modus in. We zijn de voordelen van het thuiswerken gaan inzien: minder reistijd, meer tijd voor het gezinsleven, het beter kunnen concentreren thuis. We raken steeds beter gewend aan digitaal werken en communiceren. Veel werkgevers hebben medewerkers voorzien van een goede bureaustoel en een computerscherm om er zo voor te zorgen dat iedereen ook thuis een gezonde werkplek heeft.

Omdat ‘het nieuwe normaal’ inmiddels al bijna driekwart jaar duurt en het einde nog niet in zicht lijkt, is het soms lastig om naar de toekomst te kijken. Dit is precies waar wij juist wel behoefte aan hadden. Niemand kan die exact voorspellen, maar door de dingen die ons opvallen met elkaar te bespreken, ontstaat er wel een duidelijk beeld van de trends op het gebied van samenwerken en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Hoe ziet de werkomgeving er straks uit zodra ‘het nieuwe normaal’ niet meer normaal is, we niet meer gedicteerd worden door een virus en we weer zelf invulling kunnen geven aan onze manieren van samenwerken?

Dit is wat wij samen met een klein aantal relaties besproken hebben tijdens een (uiteraard digitale) ronde tafel sessie. Wij hebben onze visie op de werkomgeving van de toekomst met elkaar gedeeld. Eén van de belangrijkste trends die we al voor de coronacrisis zagen en die nu echt heeft doorgezet, is de opkomst van het hybride kantoor waarin ‘vijf dagen per week op kantoor zitten’ niet langer de norm is, maar werknemers zelf invulling kunnen geven aan zijn of haar dag. Ook uit enquêtes, die wij hebben afgenomen bij de aan de ronde tafel deelnemende organisaties, blijkt dat veel medewerkers ook in de toekomst meer dan voorheen thuis wil blijven werken. Hoeveel precies fluctueert enorm en is persoonsafhankelijk. Dit is direct een uitdaging voor de toekomst, want over hoeveel werkplekken heb je nog nodig op kantoor? Het is een utopie te denken dat de drukte zich volledig evenredig laat verdelen. Vooral omdat nu met name het persoonlijke contact met collega’s gemist wordt. Vrijwel alle geënquêteerden hebben behoefte aan fysiek met hen samen te werken.

Hoe ziet de werkomgeving van de toekomst er dan uit?

  • Een voor fysieke ontmoeting en samenwerking optimaal ingericht kantoor: deze eigen plek blijft van belang om continuïteit binnen de organisatie te kunnen waarborgen
  • Een werkomgeving die bijdraagt aan het mentale en fysieke welzijn van de mensen: de WELL Building Standard voor de gebouwde omgeving wordt steeds meer een integrale leidraad voor gezondheid
  • Een gebouw dat ondersteunend is aan de individuele behoeften van de mensen en daarmee flexibel is en variatie biedt

Kortom: een sociale, gezonde en slimme werkomgeving. Wij denken graag met je mee hoe dit er bij jouw organisatie uit zou kunnen zien.

Geschreven door: Melissa Jongerius en Dieuwe Breunissen

De opkomst van het hybride kantoor zet nu echt door. Niet meer alle dagen per week op kantoor. Maar wel om elkaar te ontmoeten en samen te werken.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]