Slimme gebouwen: geen doel op zich
Slimme gebouwen zorgen voor efficiënte inzet van ruimtes en passen zich aan gedurende de tijd. Dit verlaagt de kosten, verbetert de service en leidt tot een hogere productiviteit en welzijn van de gebruikers. Toch zijn slimme gebouwen voor draaijer+partners geen doel op zich. Volgens ons gaat het om slimme technieken die met elkaar een slimme omgeving creëren in een gebouw. Het voornaamste doel: het verbeteren van de processen aan de gebruikerskant.
Een adaptief gebouw
Een slimme omgeving moet zich kunnen aanpassen aan de veranderende wensen en behoeften van haar gebruikers. Het gebouw, en met name de ruimtes, dienen adaptief te zijn aan het gebruik. Zo kan de beschikbare ruimte efficiënter worden benut, een optimaal klimaat worden geborgd en het energieverbruik verlaagd. Daarnaast kunnen data-analyses helpen bij het optimaliseren van diensten, zoals schoonmaak, catering en reststoffeninzameling, de prestaties van gebouwinstallaties, het monitoren van condities en het voorspellen van onderhoudswerkzaamheden om storingen te voorkomen en onderhoudskosten te verlagen.
Het gebruikersproces
Al geruime tijd zoeken wij samen met onze opdrachtgevers naar de mogelijkheden om gebouwen en hun diensten ook na de oplevering te blijven optimaliseren. Hierbij werken wij veel samen met aannemers, leveranciers en specialisten, maar onze grootste focus blijft uiteraard gericht op het gedrag en de beleving van de gebruiker. Het gaat ons erom dat wij de omgeving voor hen zo prettig mogelijk kunnen maken. Hierbij is het gebruik van slimme data-en meetsystemen van groot belang.
Slimme datasystemen
Om het gedrag van de gebruiker in kaart te brengen en te analyseren, wordt veelal gebruik gemaakt van secundaire sensornetwerken en analyse tools. Wij richten ons met name op het inzetten en verbinden van beschikbare data in gebouwen die zich vaak nog in autonome silo’s bevinden. Denk hierbij aan data afkomstig uit GBS- en FMIS-systemen of ERP- en CRM-pakketten. Door deze data inzichtelijk te maken, brengen wij de behoeftes en kansen binnen een organisatie in kaart. Die gegevens kunnen wij vervolgens vertalen naar integrale businesscases. Hierin specificeren wij aan welke prestaties het gebouw en haar diensten moeten voldoen, in welke informatiebehoefte voorzien dient te worden, welke data daar vervolgens voor benodigd is, in welke ‘taal’ deze data beschikbaar moet komen en hoe het monitoring systeem uiteindelijk ingericht moet worden om de prestaties of KPI’s te kunnen monitoren, borgen en optimaliseren.
Hoe je deze elementen in de praktijk toe kunt passen, leg ik in mijn volgende blog graag verder uit aan de hand van een voorbeeld. Hierin laat ik zien welke stappen wij hebben doorlopen om aan de hand van slimme technieken en samenwerkingen de slimste schoolomgeving van Nederland te realiseren: het Zone.college.