De Hogeweyk

Uniek concept in ‘dementendorp’ De Hogeweyk

Het in Weesp gevestigde ouderenzorgcentrum De Hogeweyk trekt wereldwijd de aandacht vanwege hun bijzondere concept. In het zorgcentrum wonen 144 mensen met dementie. Zorg, wonen en welzijn staan centraal, maar het ‘gewone leven’ staat voorop. Samen met een afvaardiging van de Saxenburgh Groep bezochten wij dit centrum om inspiratie op te doen.

Volledige bewegingsvrijheid
Bewoners wonen met zijn zessen in een woongroep met één sanitaire ruimte, keuken en wasruimte. Ze kunnen zich door alle woningen en de binnentuin met verschillende straatjes volledig vrij bewegen. Er is sprake van een echt dorp dat is voorzien van een restaurant, supermarkt, kap- en schoonheidssalon, fysiotherapie, recreatieruimten, terrasjes en zelfs een theater.

De woongroepen leven volledig volgens de ‘normale’ principes, zoals thuis. Bewoners bepalen zelf hun dagritme met enige structuur waar wenselijk. De medewerkers op de woongroep zijn integraal verantwoordelijk voor de zorg en het gehele huishouden van de woning. Zij doen de boodschappen in de supermarkt, die tevens fungeert als magazijn voor het eten, verzorging en medisch materiaal. Ook koken en wassen zij.

Naast de dagelijkse huishouding wordt er vanuit een ‘Uitbureau’ een tal aan activiteiten georganiseerd binnen de Hogeweyk. Dit zijn activiteiten als muziek maken, dansen, gymmen, zwemmen en schilderen. Het Uitbureau is gekoppeld aan fysiotherapie die daarin een coachende rol vervult. Hierdoor kan het zorgcentrum verschillende activiteiten aanbieden, waardoor bewoners actief blijven en genieten van het leven.

Verschillende leefstijlen
In veel zorgcentra moeten volstrekt vreemde mensen opeens met elkaar leven als een ‘gezin’. Daarvoor heeft De Hogeweyk zogenoemde leefstijlen ontwikkeld. Door de bewoners met elkaar te matchen op achtergrond, interesses, muziek en eten vinden zij herkenning in de woonomgeving en in elkaar waardoor zij zich veilig en thuis kunnen voelen. Elke woongroep heeft zijn eigen leefstijl, zoals traditioneel, stads, Goois en cultureel.

Visie ‘gewoon leven’ staat voorop
De Hogeweyk heeft de behoeften van de bewoners centraal gesteld. De visie ‘gewoon leven’ is volledig doorgevoerd ten behoeve van een goede kwaliteit van leven van de bewoners. Bewoners blijven in hun waarde, doordat ze de vrijheid behouden en kunnen gaan en staan waar ze willen. De Hogeweyk ervaart hierdoor minder onrust, agressie en irritatie bij de bewoners.

Al met al is De Hogeweyk een heel mooi voorbeeld van hoe ‘gewoon leven’ voor mensen met dementie in de zorg(omgeving) toepast kan worden. Om de zorg continue te blijven verbeteren, is meer onderzoek nodig. Zo kan deze veronderstelde toegevoegde waarde voor de bewoners ook daadwerkelijk worden aangetoond en onderbouwd. Pas dan kunnen wij zorgomgevingen continue verbeteren middels Evidence Based Design!

Meer weten over dit inspiratiebezoek? Neem dan contact op met Erwin Alders.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]