Vastgoed-as-a-Service
Vastgoed-as-a-Service, ook bekend als VaaS. Een nieuw fenomeen in de commerciële vastgoedmarkt waarbij bedrijven in plaats van langdurig (kale) vierkante meters huren (of kopen) nu compleet ingerichte werkomgevingen inclusief (facilitaire) services afnemen van de verhuurder.
Bij VaaS wordt de werkomgeving vaak gedeeld met andere bedrijven en betaal je op basis van daadwerkelijk gebruik (pay-per-use). Voor zzp’ers en startups is dit al wat meer gemeengoed met concepten als Seats2Meet en WeWork. Er is echter een verschuiving zichtbaar naar aanbieders die zich richten op de middelgrote en grote bedrijven. Wat betekent dit voor de traditionele vastgoedmarkt? De afgelopen paar maanden heb ik hier onderzoek naar gedaan in het kader van mijn studie Bedrijfskunde. In een aantal blogs neem ik je mee in de wereld van Vastgoed-as-a-Service. Te beginnen met een aantal ontwikkelingen die maken dat Vastgoed-as-a-Service in opkomst is.
Verschuiving van eigendom
Een algemene trend is de verschuiving in eigendom van de consument terug naar de fabrikant of leverancier. We nemen met zijn allen steeds vaker producten als dienst af en betalen dus niet meer voor het eigendom van het product, maar voor het gebruik ervan. Een mooi voorbeeld is de auto. Waar in de loop der tijd steeds meer services omheen werden aangeboden, bijvoorbeeld onderhoudscontracten. Op een gegeven moment kon je de auto gaan leasen, waarbij je al niet meer het eigendom had, maar nog wel het dedicated-gebruik ervan. En nu, met de opkomst van deelplatformen, betaal je alleen nog maar voor het ritje dat je maakt en maakt daarna een ander gebruik van dezelfde auto. Deze ontwikkeling, waarbij er dus steeds meer services in plaats van producten worden aangeboden, wordt ook wel ‘servitization’ genoemd.
Servization
Voor Vastgoed-as-a-Service betekent dit dat de vastgoedeigenaar ook verantwoordelijk wordt voor de exploitatie van zijn gebouw en het bieden van services aan zijn huurders. Vastgoedeigenaren merken dat het aanbieden van services nieuwe inkomstenstromen genereert en een hoger rendement op hun investering oplevert. Ze bouwen een merk en een community, veelal rondom een thema, waar bedrijven graag bij willen horen. Ze veranderen hiermee hun verhuurstrategie; van een push naar een pull strategie.
Flexibiliteit en wendbaarheid
De crisis heeft bedrijven geleerd dat de toekomst onzeker is. Bedrijven willen daarom flexibel en wendbaar zijn en langdurige huurverplichtingen passen daar niet bij. Ze willen snel op- en af kunnen schalen als dat nodig is en niet betalen voor leegstand. Vastgoed-as-a-service concepten bieden daar een oplossing voor. Dit heeft als gevolg dat er ook minder medewerkers nodig zijn voor het uitvoeren van of het contractbeheer op facilitaire services, omdat dit nu volledig bij de eigenaar ligt. Dit maakt dat bedrijven kosten kunnen reduceren doordat ze alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken, wendbaarder zijn en zich op hun corebusiness kunnen focussen en toch volledig worden ontzorgd.
War-on-talent
Vastgoed-as-a-Service aanbieders bieden vaak meerdere werklocaties aan, welke goed te bereiken zijn. Maar er worden ook allerlei high-end services geboden. Dus niet alleen een goede kop koffie, maar ook stomerij of fitness faciliteiten. Daarnaast bruist het er, omdat bedrijven er bij elkaar komen en er allerlei evenementen worden georganiseerd om de community te voeden. Met name voor corporate bedrijven maakt het dat zij hiermee potentiele nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. Medewerkers die van de werkomgeving steeds meer verwachten.