Wat kan de leisure sector leren van de traditionele bouw- en vastgoedmarkt?

De leisure sector is als geen andere sector in staat om belevingen en positieve gebruikservaringen te creëren en realiseren. Omgevingen en gebouwen die inspireren. Dat is toch wat we zoeken? En daarnaast moeten deze plekken ook nog tegen zo laag mogelijke kosten worden onderhouden, de marges zijn vaak flinterdun! Is het dan alleen maar halleluja of zit er ook een downside aan? 

We zien dat veel creativiteit in de voorkant van het proces wordt gestopt. Het ontwikkelen van het concept, vaak heel beeldend, gebeurt met veel passie en energie. En we zien dat het maakproces met vaak hele andere partijen en processen plaatsvindt. Met ‘kunstenaars’ die de wereld over reizen en maanden aan het werk zijn vanuit een caravan om op de locatie hun werkzaamheden verrichten. 

Beheerst creëren
Maar toch, we zien ook dat creativiteit wel eens ten koste gaat van de financiële haalbaarheid. En dat er onvoldoende in samenhang met de businesscase wordt gewerktDe wens is nog wel eens groter dan de werkelijkheid. Creativiteit, budget en planning moeten in samenhang worden gebracht: het mag nooit alleen freewheelen worden, beheerst creëren is de opgave.  

Niet zonder projectmanagement
Hoe zorg je ervoor dat alle ‘kunstenaars’ wel binnen kaders aan de gang zijn? Het begint door simpel kaders aan te geven…. Planning en budget zijn thema’s die ook in de leisure gelden. Op de goede momenten de goede dingen doen. Niet te vroeg al uitwerkingen maken die later weer opnieuw gedaan kunnen worden et cetera. Met andere woorden: projectmanagement waarbij je elkaar inspireert, versterkt en helpt efficiënt te werken. Respect voor de benodigde kunsten, met daarbij de helderheid die kunstenaars nodig hebben! 

Juist de koppeling van creativiteit en businesscase is vereist in de leisure. Het denken vanuit harde kaders zijn we gewend in de traditionele sectorenLaten we dit element toevoegen aan de creativiteit, passie en drive die we zien in de leisure.  

Geschreven door: Peter Ruchti

De realisatie van omgevingen en gebouwen die inspireren kan niet zonder creativiteit, passie en drive in samenhang met budget en planning.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]