Workshoppen kan ook digitaal vanaf de thuiswerkplek

Ligt het opstellen van het Programma van Eisen of het strategisch huisvestingsplan stil door de coronamaatregelen? Dat hoeft niet! Onze adviseurs verzorgen verschillende workshops gewoon digitaal!! Wil je ook een interactieve workshop vanaf je thuiswerkplek voor je huisvestingsvraagstuk? Lees dan even verder!

Hoe werkt het
Alle deelnemers van de workshop worden uitgenodigd door onze adviseurs om deel te nemen aan de workshop. In de uitnodiging zit een instructie om vanuit huis of elke andere werkplek deel te nemen aan de videovergadering en toegang te krijgen tot de digitale workshopruimte. Deze workshopruimte richten wij in met het programma Mural. Mural is een mooi programma waar je prima met een vijftiental mensen aan de slag kunt om te brainstormen. De workshop start met een korte uitleg over de basisprincipes van het gebruik van Mural en daarna kunnen we aan de slag! Onze adviseurs bereiden de workshop goed voor. Dat betekent dat we de digitale workshopruimte inrichten met flipovers en opdrachten die we in een normale fysieke workshop ook zouden gebruiken en doen. Starten met een witte wand lijkt ons minder handig. Een goede voorbereiding van de online workshop met een goede structuur op de wand zorgt voor een efficiëntere sessie.

Geeltjes plakken, stemmen en discussiëren
We vragen deelnemers om geeltjes te beschrijven en foto’s mee te brengen en die op de flipovers te plakken. Of vragen aan te geven welke onderwerpen voor hen het belangrijkste zijn middels een digitale stemming. Net als in een fysieke workshop is het steeds een combinatie van wat in de workshopruimte gebeurt en wat er aan toelichting en discussie plaatsvindt in de videovergadering. Door op twee schermen (of door je ene scherm in twee te delen) te werken, met aan de ene kant een videoprogramma zoals bijvoorbeeld Teams en aan de andere kant Mural, kun je elkaar zien én tegelijk in de workshopomgeving werken.

De voor- en nadelen
Natuurlijk is een digitale workshop anders dan wanneer je fysiek bij elkaar zit. Maar het hoeft zeker niet minder interactief te zijn. De voors en tegens die wij ervaren:

+ We kunnen door met workshoppen, ook als de maatregelen nog lang in stand moeten worden gehouden! In een thuiswerkmaatschappij maar ook in een ‘1,5- meter-afstand maatschappij’ een prima oplossing.

+ Het werkt heel interactief, je ziet de andere deelnemers geeltjes plakken, woorden schrijven en kunt daar ook op reageren. Net als in een fysieke omgeving.

+ Iedereen komt aan bod, hierdoor komt niet alleen de mening naar voren van de meest uitgesproken deelnemers, maar krijgen ook minder uitgesproken deelnemers de kans om hun mening te laten horen.

–  Je vangt door de videoverbinding toch minder lichaamstaal op dan in een fysieke workshop. Het is daardoor lastiger om in te schatten wanneer iemand mentaal is afgehaakt of dat de energie uit de groep is.

Kortom voor zolang de maatregelen van kracht zijn is dit voor ons een prima oplossing om te komen tot een gedragen Programma van Eisen of een strategisch huisvestingplan!

Wil je ook een digitale workshop in het kader van je huisvestingsvraagstuk? Neem dan contact met ons op, wij informeren je graag verder.

Geschreven door: Liesbeth Schellens en Bertina Seffinga

Wil je ook een digitale workshop in het kader van je huisvestingsvraagstuk? Neem dan contact met ons op, wij informeren je graag verder.

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]