Zo ziet een gezonde werkomgeving eruit!

Hoe ziet de ideale werkomgeving van nu en van de toekomst eruit? In een reeks van drie blogs nemen wij jou mee in de ideale werkomgeving van de toekomst. In dit blog gaan wij verder in op de gezonde aspecten van de werkomgeving. Voor ons is een gezonde werkomgeving een omgeving die comfortabel en fris is. Het verhoogt de prestaties van medewerkers en maakt ze bewuster van hun vitaliteit.  

Gezondheid op de werkvloer en een beter welzijn van medewerkers staat on top of our mind. Steeds meer initiatieven worden opgezet om een gezondere werkomgeving te stimuleren en zo het beste uit werknemers én het gebouw te halen. Werkgevers pamperen hun personeel met fitnessruimtes, sport- en activiteitenprogramma’s, vrije werkplekken met activerend meubilair, gezonde lunches en zelfontwikkelingstrajecten. De werkomgeving groeit steeds meer met ons welzijn mee. Enerzijds zien we steeds meer frisse, lichte en open ruimtes waar sociale contacten en samenwerkingen worden gestimuleerd. Anderzijds verandert de kantooromgeving in een oase van rust waar we los kunnen komen van alle stress en hectiek in stilte-, ontspannings- en meditatieruimtes.

Toch zijn deze ontwikkelingen (nog) niet voor iedereen bestemd. Het is daarom van belang om per doelgroep te onderzoeken wat een gezonde werkomgeving voor hen inhoudt. Zo worden bij Enexis persona’s op de werkvloer gehanteerd die helpen de waarden van verschillende typen medewerkers te onderscheiden. Niet iedere medewerker heeft dezelfde behoeften. Bepaalde werknemers hebben liever energiedrankjes, een broodje kroket of een goede vrijdagmiddagborrel, maar komen wel iedere dag met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk. Een radicale overstap naar meditatieruimtes en een veganistische kantine maakt deze mensen niet per se gelukkiger. Wel kan de keuze voor gezonde lunchsessies met beweeg- en spelelementen of een broodje ‘bieterbal’ een mooie eerste stap zijn om een betere gezondheid op de werkvloer te stimuleren.

De kracht van een gezondere werkcultuur zit hem in de combinatie van een gezonde medewerker én een gezonde omgeving. Het gaat hierbij om de kwaliteit van leven én werken. Door gezondheid op de werkvloer centraal te stellen, zet je tevens de medewerker aan het denken om ook buiten werktijden om een gezondere leefstijl te handhaven. De keuzes die de werkgever maakt, spelen daarin een belangrijke rol. Een gezonde en gelukkige medewerker kan namelijk tot 20% meer productiviteit opleveren.

Maar er is meer. Een prettige werkomgeving helpt om medewerkers makkelijker te behouden. Werknemers stellen tegenwoordig hoge eisen aan hun werkomgeving. Zij willen ergens werken waar zij met meer energie en inspiratie naar huis gaan, dan dat zij er kwamen. Als de werkomgeving niet voldoet aan de verwachtingen, nemen zij zelf het initiatief om deze aan te passen of radicaal te veranderen door naar een andere organisatie over te stappen. De ‘war on talent’ is hiermee geopend. Investeren in een gezonde werkomgeving is dus voor iedere werkgever van belang. Weet waar een medewerker behoefte aan heeft en investeer in een productieve, gezonde en zekere toekomst!


Geschreven door: Nadine Nugter 

Wil jij meer weten over de ideale werkomgeving van de toekomst? In mei verschijnt ons nieuwe trendrapport ‘De werkomgeving van de toekomst: gezonder, socialer én slimmer!' 
 

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]