Koninklijk Instituut voor de Tropen

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam is een kennisinstituut voor duurzame, internationale en interculturele samenwerkingen. Het bijna 100 jaar oude monumentale pand is de afgelopen jaren getransformeerd van een bijna leegstaand gebouw naar een bruisende kennishub. Om de huisvestingskosten van het rijksmonument te verlagen en het opbrengstpotentieel van het gebouw te vergroten, heeft het KIT de hulp van draaijer+partners ingeschakeld.

“Een verbouwing en het verbeteren van onderhoudscontracten en facilitaire diensten hebben gezorgd voor een efficiënter ruimtegebruik en lagere kosten.”

“Een bruisende omgeving in een monumentaal gebouw.”

Yvonne Teffer, archivaris Koninklijk Instituut voor de Tropen

realisatie en management

Timmerwerkplaats wordt inspirerende kantooromgeving

Met haar nieuwe rol als bruisend kennisinstituut in hartje Amsterdam heeft het KIT een grote aantrekkingskracht op organisaties gekregen. Om aan de grote vraag naar werkplekken in het gebouw te kunnen voldoen, heeft draaijer+partners diverse verbouwingen in het rijksmonument begeleid. Hierbij is ruim 2.000 m² incourant vastgoed, waaronder een timmerwerkplaats en archiefruimte in het souterrain, getransformeerd naar inspirerende kantoorwerkplekken. draaijer+partners heeft hierbij zowel de ontwerp- als realisatiefase begeleid.

exploitatie en beheer

De juiste samenwerkingspartijen kiezen

Het onderhoud van een rijksmonument vraagt om flinke inspanningen. draaijer+partners heeft het KIT begeleid bij het contracteren van een professionele onderhoudspartij op basis van een prestatiecontract. Ten opzichte van de oorspronkelijke situatie, waarin het KIT zelf het onderhoud organiseerde, is hiermee een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd.
Om de facilitaire dienstverlening binnen het 36.000 m² grote gebouw te optimaliseren, hebben wij zowel field- als deskresearch uitgevoerd naar de huidige facilitaire dienstverlening. Door diverse medewerkers te interviewen en workshops te organiseren, zijn de doelen en voorkeuren van de gebruikers vastgelegd. Vanuit deze gegevens begeleiden wij het KIT naar de juiste samenwerkingspartners op facilitair gebied. Ook de begeleiding van de aanbesteding van schoonmaak, beveiliging en evenementen op- en afbouw nemen wij op ons.

Kit_6

“Waar het eens een verborgen parel in hartje Amsterdam was, is het KIT nu een sprankelende kennishub”

Berry ten Pas, oud projectmanager draaijer+partners

resultaten

  • Een zorgvuldige selectie van onderhoudspartner voor het rijksmonument
  • Een flinke kostenbesparing op het onderhoud
  • Brede draagvlakcreatie binnen de facilitaire organisatie
  • Kennisdeling en duurzaamheid onder één monumental dak
Marieke
Marieke WinterSenior adviseur

Gerelateerde cases