Ga je mee op schoolreis naar je nieuwe school?

Plannen om een nieuwe school te bouwen of een bestaande school te renoveren? Maar waar begin je? Want als leerkracht of schooldirecteur ben je toch vooral bezig met het geven van goed onderwijs! Om onze opdrachtgevers te helpen bij het vertalen van de onderwijs- of pedagogische visie in uitgangspunten voor het gebouw, spelen wij het door ons ontwikkelde schoolreisspel.

Als je een nieuw gebouw voor primair of voortgezet onderwijs of een integraal kindcentrum mag realiseren of de bestaande school gaat renoveren komen er allerlei vragen op je af. Maar waar begin je? Ons unieke schoolreisspel helpt je bij de start van het project om de ambities, eisen en wensen, duidelijk in kaart te brengen.

Start en spelregels van het schoolreisspel
Tijdens het spel komen allerlei vragen aan de orde zoals: Hoe ziet jouw droomschool er uit? Hoe kan het gebouw jullie onderwijs- of pedagogische visie ondersteunen? Welke ruimten heb je eigenlijk nodig in de (nieuwe) school? En welke uitstraling en sfeer moet de school straks hebben?

Het schoolreisspel is bedoeld voor iedereen die bezig is met de toekomst van het schoolgebouw. In één dagdeel kan het spel gespeeld worden met directieleden, docenten, pedagogisch medewerkers, ouders of andere betrokkenen. Op een informele manier lopen wij samen de verschillende aspecten van de toekomstige school door. Zo ontstaat in een kort tijdsbestek een goed beeld van de eisen, wensen en aandachtspunten. Tegelijkertijd is de manier van samenwerken en ieders individueel of collectief belang ook onderwerp van gesprek. Dat leidt tot aanscherping van het gewenste huisvestingsconcept en wat daar nog meer bij komt kijken.

Wij kiezen er nadrukkelijk voor om tijdens het spel nog geen koppeling te leggen met het bestaande gebouw. Uit onze ervaring blijkt dat ambities voor de toekomst beter kunnen worden verwoord zonder beperkt te worden door de kaders van het huidige gebouw.

Resultaat van het spel
De reis eindigt met een concreet resultaat: het reisdocument. Dit Ruimtelijk- en Functioneel Programma van Eisen op hoofdlijnen is de eerste aanzet tot een blauwdruk voor jouw droomschool. Dit document vormt de goede start van een project en kan ook een rol spelen in de besluitvorming door gemeente of eventuele financiers om het project wel of niet te kunnen starten.

Doe er je voordeel mee
Wij passen het schoolreisspel regelmatig toe bij de start van onderwijsprojecten. Veelgehoorde reacties van de deelnemers zijn: leuk om te doen, informeel en actief, verhelderend, knap hoe onze uitspraken vertaald worden naar concrete uitgangspunten en een fijn startpunt.

Sta jij voor de opgave om een bestaande school te renoveren of een nieuwe school te realiseren, dan biedt het spel je de volgende voordelen:
• In korte tijd worden de ambities voor het schoolgebouw duidelijk en vastgelegd.
• Discussies worden in korte tijd en op informele wijze gevoerd.
• Snel inzicht in de (on)mogelijkheden van jouw gebouw(en).
• Breed draagvlak door informele aanpak.
• Jouw droomschool krijgt letterlijk vorm met als resultaat een reisdocument.
• De eerste aanzet voor jouw project tegen lage kosten.

Geschreven door: Bertina Seffinga

Meer weten over het draaijer+partners schoolreisspel?
Neem dan contact op met Bertina Seffinga of Alie Kok.

Gerelateerde blogs

  • Gezond
  • Organisatie
maart 2020

Maatregelen draaijer+partners in verband met het coronavirus

De gezondheid van onze mensen, klanten en relaties staat voorop. draaijer+partners volgt de ontwikkelingen met […]

  • Aanbesteden
  • Leer
februari 2020

Almende College: krappe budgetten omzetten naar een toekomstbestendige huisvesting!

In 2017 zijn wij betrokken geraakt bij het Almende college vanuit de vraag Help ons […]

  • Omgevingspsychologie
  • Innovatie
februari 2020

Hoe omgevingspsychologie kan bijdragen aan het creëren van een gezonde en sociale omgeving

De aandacht voor het creëren van gezonde en sociale omgevingen blijft steeds verder toenemen. Terecht wat ons betreft: […]