Groene, gezonde en slimme kantoorgebouwen

Groene, gezonde en slimme kantoorgebouwen

Duurzaamheid is een trend waar geen gebouw meer omheen kan. Er worden steeds meer groene, duurzame en gezonde gebouwen gecreëerd. Ook als we kijken naar kantoorgebouwen zet deze trend zich steeds verder voort.

Duurzame kantoorgebouwen
De verduurzaming van kantoorgebouwen versneld. Een van de redenen is de wettelijke verplichting die maakt dat alle kantoorgebouwen in 2023 op zijn minst energielabel C moeten hebben. In 2030 is dit zelfs energielabel A. Tegelijkertijd tonen ook steeds meer onderzoeken aan dat een gezonde en duurzame werkomgeving leidt tot een productiviteitsstijging bij de medewerkers, het ziekteverzuim verminderd en zo de efficiëntie van de organisatie toeneemt.

De factoren van een gezonde werkomgeving
Mensen brengen 90 procent van hun tijd door in gebouwen. Deze gebouwen hebben een grote invloed op de gezondheid van hun gebruikers. De werkomgeving is een van de gebouwen waar mensen zich het meest bevinden. Bij deze omgeving spelen binnenklimaat, akoestiek, groen en daglicht dan ook een grote rol. Wanneer een gebouw ‘ziek’ is, worden ook de gebouwgebruikers ziek. Het sick building syndroom kan leiden tot klachten als hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, droge huid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een gevoel van duizeligheid.

Hoe meet je de gezondheid van een gebouw?
Een groen, gezond en slim kantoorgebouw draagt bij aan het welzijn van de mensen. Tevens verhoogt het de creativiteit, de werknemerstevredenheid en de prestaties van medewerkers. De gezondheid van een gebouw wordt gemeten en getypeerd op basis van negen elementen: luchtkwaliteit, temperatuur, vochtigheid, stofniveau, veiligheid, waterkwaliteit, licht en zicht, geluidsniveau en ventilatie. Om deze elementen inzichtelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van slimme technologie. Zo kan je door middel van slimme sensoren de luchtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en het geluid meten. Deze gegevens worden vervolgens samengebracht in een Internal Climate Rate, die de gezondheid van het binnenklimaat van het kantoorgebouw weergeeft.

Wij helpen jou graag bij het creëren van een optimale werkomgeving
Als je de verzamelde data naast elkaar legt, is het van belang om deze op de juiste manier te interpreteren. Zo kunnen uiteindelijk de beste interventies worden uitgevoerd. Wij kijken graag samen met jou naar de resultaten om jouw werkomgeving volledig te optimaliseren. De interventies kunnen gaan van aanpassingen aan de instellingen van gebouwinstallaties, het gebouw zelf tot aan het wijzigen van de indeling van het gebouw.


Geschreven door: Nadine Nugter

Wil jij meer weten over het creëren van een optimale werkomgeving? Neem dan contact op met Nadine Nugter!

Gerelateerde blogs

  • Werken bij
  • Organisatie
september 2020

Hoe heeft projectmanager Erwin Schrijver zijn eerste half jaar bij draaijer+partners ervaren?

Na 18 jaar trouwe dienstverband bij IPMMC Vastgoed en 5,5 mooie en leerzame jaren bij […]

  • 1.5 meter
  • Werk
september 2020

Van pandemie naar gezonde en slimme werkomgeving

De coronacrisis is van grote invloed op de manier waarop we, ook in de toekomst, […]

  • Inspiratie
  • Leisure
augustus 2020

Wat kan de leisure sector leren van de traditionele bouw- en vastgoedmarkt?

De leisure sector is als geen andere sector in staat om belevingen en positieve gebruikservaringen te creëren en realiseren. Omgevingen […]

Gerelateerde cases