Ondertekening Green Deal Duurzame Zorg 2.0

Zorgorganisaties zijn vaak grootverbruikers van energie, water, voedsel, materialen en grondstoffen. De zorg is dus een sector waar veel winst valt te behalen als het aankomt op het gebied van duurzaamheid. Daarom is op 27 oktober 2015, als opvolger van de Green Deal, de Green Deal Duurzame Zorg geïntroduceerd. Na ruim 200 inschrijvingen, hebben ook wij besloten om een duurzame stap in de juiste richting te zetten. Op donderdag 10 oktober 2019 ondertekenen Peter Ruchti en Harold Hinfelaar namens draaijer+partners de Green Deal Duurzame Zorg 2.0.

Duurzame doelstellingen
Het doel van de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 is het versnellen van de verduurzaming van de zorgsector, waarvoor 4 doelstellingen zijn geformuleerd:

 1. CO2-emissie terugdringen
 2. Circulair werken bevorderen
 3. Hoeveelheid medicijnen in oppervlakte- en grondwater terugdringen
 4. Creëren van gezonde leefomgevingen

Om onze betrokkenheid bij de verduurzaming van de zorg te onderstrepen, werken wij samen met verschillende zorginstellingen. Zo kunnen wij met elkaar de duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Het is onze ambitie om niet alleen de gestelde doelen te realiseren, maar waar mogelijk ook andere zaken aan te scherpen en te verbeteren. Concreet betekent dit voor de doelen van de Green Deal het volgende:

 • Wij ontwikkelen CO2-neutrale nieuwbouw en realiseren bovenop de gestelde doelen voor bestaand zorg vastgoed een extra CO2 verlaging van 25%;
 • Wij streven naar maximaal hergebruik van grondstoffen in onze circulaire aanpak en realiseren nu al minimaal 50%;
 • Om medicijnen in grond- en oppervlakte water terug te dringen, zuiveren wij op locatie het afvalwater, zodat er geen medicijnresten meer in het water terecht komen.

Onze belofte
Dag in, dag uit, werken wij aan het verduurzamen van talloze projecten voor onze klanten. Zo zorgen wij onder anderen voor de toepassing van groen (beplanting) en blauw (water) in projecten voor een betere luchtkwaliteit, verkoeling en vermindering van hittestress op de locatie. Toch vinden wij dat we zelf niet achter mogen blijven. Met de ondertekening van de Green Deal beloven wij dan ook onze eigen organisatie te verduurzamen. Een belangrijke graadmeter hiervoor is onze Carbon Footprint die sinds 2012 wordt gemonitord. Zo hebben wij tot op heden een totale besparing van ruim 200 ton op onze CO2 uitstoot gerealiseerd. Wij verduurzamen onze kantoren en wagenpark, beperken het energieverbruik fors, stimuleren het gebruik van openbaar vervoer en beperken wij zakelijke vliegreizen. De resterende CO2 uitstoot compenseren wij ieder jaar door te investeren in klimaatprojecten. Op deze wijze verkleinen wij niet alleen jaarlijks onze Carbon Footprint maar zijn we ook nog eens volledig CO2-neutraal.

Met het ondertekenen van de Green Deal willen wij niet alleen zelf aan een duurzame toekomst werken, maar moedigen wij ook onze klanten aan om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.


Geschreven door: Paul Dielissen 

Meer weten over de Green Deal duurzame zorg 2.0? Paul Dielissen vertelt er graag meer over!

Gerelateerde blogs

 • 1.5 meter
 • Werk
juli 2020

De werkomgeving als ontmoetingsplek

De afgelopen maanden heb ik, net zoals de meesten van ons, thuis gewerkt en met […]

 • 1.5 meter
 • Leer
juni 2020

Op zoek naar het nieuwe evenwicht binnen de schoolomgeving na COVID-19

Waarom draait het in onderwijsgebouwen nog altijd om het overdragen van kennis? Volgens mij is […]

 • Werken bij
 • Organisatie
juni 2020

Projectmanager Erwin Alders vertelt wat er zo leuk is aan werken bij draaijer+partners

Na bijna vijf jaar in Londen te hebben gestudeerd en gewerkt, had Erwin Alders eigenlijk […]