Oplevering Innovatiecentrum Chemie en Engineering

Imposant en innovatief gebouw

In 2020 startte de bouw van het Innovatiecentrum Chemie en Engineering op Campus Groningen en op 3 december 2021 was het feest! Het Innovatiecentrum is officieel opgeleverd door aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma en installateur ITBB. Na deze heugelijke gebeurtenis kunnen de (toekomstige) bewoners beginnen met de verdere inrichting.

Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma: “We zijn ontzettend trots dat wij dit ambitieuze project hebben mogen realiseren. Het gebouw ademt, van binnen en buiten, duurzaamheid, innovatie en samenwerking”.

Annet de Vree, ontwikkelmanager Triade: “Er is afgelopen jaren keihard gewerkt met een groot team aan de realisatie van het Innovatiecentrum en als opdrachtgever zijn wij erg trots op het resultaat. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen van en in het gebouw. Komende tijd zal de impact van de bewoners en het gebouw nog zichtbaarder worden”.

Innovatie ‘naar grote hoogtes’

De hoogwaardige nieuwbouw faciliteert de groei van de voor Noord-Nederland sterke thema’s Chemie en Engineering. In totaal beslaat het nieuwe pand ca. 5.000 m2. Het gebouw is gasloos en duurzaam ontworpen. Dit komt mede door de inzet van luchtwarmtepompen, PV-panelen en een hoogwaardige klimaatschil. Voor ontwerp, realisatie en bouw is er samengewerkt met een aantal adviseurs CODEX Architectuurstudio, aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma, ITBB, ingenieursbureau ABT Wassenaar en draaijer+partners.

Gerhard van der Zee, adjunct-directeur ITBB: “Het nieuwe pand, van maar liefst 21 meter hoog, 5 bouwlagen en mét dakterras, is een prachtig project geweest. We hebben met plezier samengewerkt met alle partijen”.

Begin 2022 is de officiële opening van het Innovatiecentrum Chemie en Engineering.

Over het Innovatiecentrum Chemie en Engineering

In het nieuwe Innovatiecentrum zullen een aantal innovatieve en onderzoeksgerichte bedrijven zich vestigen: Cliq Swiss Tech, DEMCON, MOOHA (voorheen Ducom) en Symeres. Ook zal het pand ruimte bieden aan start-ups en R&D door de aanwezigheid van twee open innovatielabs in het pand: Innolab Chemistry en Innolab Engineering. Naast bedrijven en startups zal Space Werkcafé zich ook vestigen in het Innovatiecentrum. In deze nieuwe horecahub zal naast caféruimte ook flexwerkplekken, vergaderruimtes, catering en een speciaal memberschip worden aangeboden. Het Innovatiecentrum Chemie en Engineering zal een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen op het gebied van chemie en engineering op Campus Groningen en het faciliteren van ontmoeting, kruisbestuiving en kennisdeling.


Gebouw foto is gemaakt door IMAZZO.

"5 partijen moesten een huurcontract tekenen, we hebben een programma van eisen gemaakt en het gebouw uitvoeringsgereed vervaardigd. Het was een uitdaging om alles binnen een tijdsbestek van 1,5 jaar voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt!"

Henri Cornelissen, projectmanager draaijer+partners

Nieuwste blogs

  • Sociaal
  • Werk
juni 2022

Huisvesting begint bij de gebruiker

Gemeente Diemen, LSa en draaijer+partners gingen in gesprek over de herinrichting van het gemeentehuis en […]

  • Inspiratie
  • Werk
juni 2022

Domeinbenadering en ontwerpgids voor duurzame exploitatie

De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuw stadhuis. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, volgens planning wordt […]

  • Circulair
  • Innovatie
juni 2022

De kansen van een circulaire inkoopstrategie

Hoe realiseer je een circulaire facilitaire dienstverlening door middel van een circulaire inkoopstrategie en wat […]