Trendevent Pharos: De gezonde, sociale en slimme werkomgeving van de toekomst

Het is zo goed als algemeen bekend: 90% van de tijd brengen wij binnen door. Het grootse deel van die tijd speelt zich af in de directe, huiselijke omgeving, maar een ander groot deel van de tijd wordt ook doorgebracht in de omgeving waarin wij werken. De omgevingen waarin wij ons bevinden, hebben een grote impact op onze gezondheid. Het is daarom van belang dat wij deze omgevingen op een verantwoorde manier leren in te richten. Gelukkig zijn wij onszelf hier steeds vaker van bewust. En dat is goed, want Nederland kampt met een aantal ernstige gezondheidsstoornissen.

Zo brengt de gemiddelde Nederlander meer dan 9,5 uur per dag zittend door en heeft 52% van onze volwassen bevolking overgewicht. Eén op de zes werknemers heeft last van burn-out klachten en jaarlijks spenderen wij in Nederland meer dan 9 miljard euro aan werk gerelateerd verzuim. Meer dan de helft van dit bedrag gaat op aan psychische klachten. Dit moet anders!

De afgelopen maanden hebben wij binnen draaijer+partners onderzoek gedaan naar de laatste ontwikkelingen binnen de werkomgeving en hoe deze worden beïnvloed door onze maatschappij. Hieruit vloeiden drie overkoepelende thema’s voort: gezond, sociaal en slim. Aan de hand van deze thema’s organiseerden wij op donderdag 7 maart een Trendevent in Pharos. Tijdens dit event deelden wij een aantal van onze bevindingen en lieten wij de bezoekers op een interactieve manier kennis maken met de gezonde, sociale en slimme werkomgeving van de toekomst.

Het programma werd deze dag geopend door Xander Meijer van de nieuwe draai. Aan de hand van zijn inspirerende verhaal over de totstandkoming van de gezonde ambities binnen Pharos nam hij ons mee door misschien wel de meest gezonde werkomgeving van de toekomst. Met een energieke energizer nam Energy Up het programma over. Zij lieten het publiek op een ludieke wijze kennis maken met de verschillende vormen van ontspanning, ontmoeting en beweging.

Na een goede opwarmer was er ruimte voor drie interactieve workshops. In de workshop ‘Een duwtje in de juiste richting’ werkten wij met elkaar een aantal inspirerende nudges uit. Zo leerden wij de bezoekers om aan de hand van subtiele verleidingen hun werkomgeving zo in te richten dat de gebruikers uiteindelijk toch gezonde keuzes binnen de omgeving maken. Tijdens de workshop ‘Samen slimmer omgaan met gebouwen’ werd er aan de slag gegaan met de diverse vormen van integrale samenwerkingen, en het verwerken van de juiste data om slimmere gebouwen en een beter welzijn van de gebruiker te stimuleren. In de workshop ‘Welke invloed heeft de Lighthouse of Healthy Working op jou als gebruiker?’ lieten wij de bezoekers ervaren welke effecten het Pharos gebouw in zowel haar huidige als toekomstige staat heeft op de gebruikers.

Het programma werd afgesloten met een mooie Trendlezing van Hilde Mulder. Zij liet ons inzien wat de invloeden van diverse maatschappelijke trends op de werkomgeving van nu en van de toekomst kunnen zijn. Jonathan Karpathios nam ons als afsluiter mee in de groene omgeving van Cape Karpa waar wij nog heerlijk met zijn allen mochten na borrelen.

Wij kijken terug op een geslaagd event en hopen iedereen geïnspireerd te hebben om in de toekomst met zijn allen te werken aan meer gezonde, sociale en slimme werkomgevingen!

Wil jij meer weten over de impact van maatschappelijke trends op de werkomgeving? Binnenkort verschijnt ons nieuwe trendrapport waarin wij de laatste trends en ontwikkelingen in kaart brengen!

Gerelateerde blogs

  • Circulair
  • Zorg
juni 2019

Green deal duurzame zorg 2.0: Hoe wordt ambitie werkelijkheid?

De eerste Green Deal liep van eind 2015 tot eind 2018 met de ambitie dat […]

  • Sociaal
  • Leer
juni 2019

Onderwijshuisvesting: maatpak of confectie?

Eerder verscheen het blog ‘De student bestaat niet meer’. Daarin spraken we over de behoeften […]

  • Sociaal
  • Leer
juni 2019

De student bestaat niet meer!

Het onderwijs is volop in ontwikkeling. Ontwikkelingen als ‘een leven lang leren’, keuze delen en […]