Blog

Inspirerende circulaire oplossingen

Duurzaam en circulair bouwen draagt altijd waardevol bij aan een organisatie en haar huisvesting. Alle betrokken ontwerp- en bouwpartijen moeten de ambities op dit gebied dragen. Een voorbeeld waar dit goed gebeurt, is het nieuwbouwproject van de Hogeschool Windesheim in Almere. Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2023 kregen leveranciers van biobased en circulaire bouwmaterialen een podium om hun innovatieve oplossingen voor dit project te pitchen. De Biobased Pitch werd georganiseerd door PRICE in samenwerking met Metabolic, Hogeschool Windesheim, Alba Concepts, BDG Architecten en Draaijer.

Er komen steeds meer en betere circulaire materialen en producten. Het aantal leveranciers dat bij Windesheim een pitchsessie wilde geven, was dan ook enorm groot. We zijn echt overladen met zeer inspirerende voorbeelden. Leveranciers zetten vol in op hergebruik van materialen, zoals gevelelementen van plastic, isolatie van kurk of hennep, losmaakbare gevels met hergebruikt glas en maatwerk meubilair van stadshout uit Almere.

Praktische toepassing

Om te bepalen welke circulaire oplossingen voor het project gebruikt kunnen worden, toetsen we als bouwteam met elkaar wat in het nieuwe gebouw toepasbaar is. Hierbij onderzoeken we eerst hoe duurzaam het materiaal is. Daarna kijken we naar de mogelijkheden om het in de nieuwbouw te gebruiken. Voor materialen die ín het onderwijsgebouw worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld akoestiek en brandveiligheid belangrijk. Bij materialen die aan de buitenkant van het gebouw geplaatst worden, moeten we bepalen óf en hoe deze in het huidige ontwerp passen.

Het succes van deze spin-off begint bij de ambitie van de opdrachtgever. Bij de nieuwe onderwijslocatie in Almere is het uitgangspunt dat we bij alles goed nadenken of het circulair kan. Een biobased of circulaire oplossing hoeft niet groots te zijn, Windesheim is ook tevreden met materialen die maar op een paar plekken in het gebouw toepasbaar zijn. Zolang er maar een goed verhaal achter zit. Zo bestaat de mogelijkheid om de toiletvoorzieningen in het nieuwe gebouw te betegelen met tegels die gemaakt zijn van gemalen koffiebonen (restproduct). Dat is relatief kleinschalig, maar wel heel tastbaar.

Hoe circulair wil je zijn?

Het is goed te merken dat de leveranciersmarkt zich aan het ontwikkelen is. Leveranciers van materialen of producten pakken steeds meer hun rol en verantwoordelijkheid. Ze worden meer gemotiveerd, omdat er ook steeds meer vraag komt naar duurzaam en circulair bouwen. Daarnaast zien we steeds meer variaties binnen materialen en producten. Een opdrachtgever krijgt daardoor een keuze voorgeschoteld: hoe duurzaam en circulair wil je zijn?

Bij Draaijer beginnen we een project altijd met vragen naar dromen en ambities van de opdrachtgever. Naar het ultieme beeld van de omgeving waar iemand verantwoordelijk voor is. Met onze circulaire projectaanpak grijpen we de kans om de meest circulaire ambities te bepalen, te definiëren en meetbaar te maken. Zo heeft Windesheim de ambitie om CO2 gestuurde ontwerpkeuzes te maken. De kunst om de CO2 voetafdruk te minimaliseren, is door duurzaam materiaal te kiezen, dit losmaakbaar te houden en een terugkoopafspraak te maken met de fabrikant. Een leuke uitdaging om samen met alle betrokken partijen te realiseren.

Senior projectmanager

Bart Griess

“Wat zou het gaaf zijn als het ons lukt om de 1e ‘parisproof’ hogeschool te zijn! Met deze ambitie laten we pas echt zien dat circulariteit en duurzaamheid hand in hand gaan.”

Maarten de Vries
Teamleider huisvesting bij Windesheim