
Cultureel vastgoed dat piept en kraakt. Dit klinkt veel gemeenten bekend in de oren en ja, er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. Belangrijker is om te weten hoe je de onderliggende problematiek rondom toekomstbestendigheid en kosten duurzaam oplost. Hoe breng je de soms zo uiteenlopende belangen van programmering en huisvesting bij elkaar?
Onze diensten
- Visievorming en strategie
- Conceptontwikkeling
- Haalbaarheidsonderzoek
- Business case
- Huisvestingsadvies
- Project- en exploitatieadvies
De toekomst van cultureel vastgoed
Verouderde panden, nieuwe wijken met beperkt cultureel vastgoed of een gebrek aan inzicht in status van gebouwen. Wachten met het adresseren van de houdbaarheid van vastgoed gaat culturele instellingen vroeg of laat in de problemen brengen. Uitstel van investeren slaat fikse gaten in de toekomstbestendigheid van je culturele aanbod. Maar met investeren alleen ben je er nog niet. De grootste uitdaging: de kosten van exploitatie en onderhoud van je nieuwe onderkomen. Onderbouwde actie is nodig, maar wie gaat de kosten dragen? En wie heeft inzicht én overzicht?
Het succes van een culturele voorziening wordt niet bepaald door het gebouw. Het begint met zicht hebben op wat nodig en wenselijk is en het pand daarop afstemmen. Dat doe je niet alleen voor nu, maar vooral ook voor de toekomst. Wetende dat de show moet doorgaan, dat het pand ook op lange termijn zijn waarde behoudt en enthousiaste bezoekers blijft aantrekken. Voor een duurzaam cultureel aanbod zijn gemeentes aan zet.
Duurzame oplossing voor huisvesting
Hoe krijg je vraagstukken rondom programmering en exploitatie op orde? Inzicht in de langetermijnvisie, -begroting, doelgroep en programmering helpt. Zolang dit ontbreekt, kijk je voornamelijk naar het vervangen van vierkante meters. Mogelijk waren andersoortige ruimtes of minder meters een betere optie geweest. Ook dien je je te realiseren dat je iedere investering moet kunnen blijven onderhouden, verwarmen, ventileren, ont- of bevochtigen en meer. Voor deze kosten wordt vaak geen post opgenomen. En wat je niet voorziet, kun je niet slim (laten) oplossen.
Ga daarom voor een doordachte en duurzame aanpak. Allereerst door je huisvesting af te stemmen op je toekomstige doelgroep, programmering en beleving. Ten tweede door inzicht in de betaalbaarheid op lange termijn, in plaats van te leunen op eenmalige fondsen. Zo ontwikkel je een haalbare business case, wetende dat iedere vorm van cultureel aanbod een eigen verhaal vertelt. Welk verhaal dat is, is het onderzoeken meer dan waard. Draaijer kijkt naar gebied en gebouw, programma en exploitatie. We zoeken samen naar een structurele oplossing.
Resultaten
- Inzicht in langetermijnvisie, -begroting, doelgroep en programmering
- Ondersteuning bij de complete ontwikkeling van een cultuuromgeving: van concept tot ontwerp
- Toekomstbestendige exploitatie van cultuurvastgoed
Hulp nodig bij de huisvesting van een cultuurinstelling?
Onze experts gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.