Zonder gesprekken met gebruikers, kun je geen sportaccommodatiebeleid opstellen
Je kunt als gemeente een prachtig sportbeleid opstellen, maar om dit op de juiste manier te vertalen naar sportaccommodatiebeleid is het essentieel om ook de wensen van gebruikers mee te nemen. Nynke Wolters, projectmanager en huisvestingsadviseur bij Draaijer, zet hierbij in op een win-winsituatie, door voor de gemeente én voor de bewoners het beste eruit te halen.
Van inventarisatie tot toekomstvisie
In het sportbeleid en de onderwijsvisie bepaalt een gemeente de hoofdlijnen en kaders. Maar als daarin staat dat elke bewoner moet kunnen sporten, dan moet je uitzoeken wie die bewoner is en wat zijn behoefte is. We beginnen daarom altijd met een inventarisatie van de huidige gebruikers van sportaccommodaties, zoals basisscholen, middelbaar onderwijs en sportverenigingen. We zoeken uit: hoe groot is een school of vereniging, hoeveel uur wordt er gesport, hoe goed is de sportlocatie bereikbaar en wat is de staat van het gebouw? We bekijken de roostering en voeren gesprekken met de gebruikers. Deze gesprekken gaan flink de diepte in. We halen zo veel mogelijk informatie op: Wat loopt goed en wat niet? Is er voldoende ruimte voor opslag? Bevalt het licht?
Naast de huidige situatie praten we met de gebruikers over de toekomst. We bespreken de verwachtingen wat betreft aantallen gebruikers, soorten gebruikers en het aanbod van verenigingen. Zo wil een turnvereniging misschien steeds meer inzetten op dansen en wil de tafeltennisvereniging meer inspelen op de oudere doelgroep. Ook kan er een enorme groeiwens zijn als het gaat om ruimte en faciliteiten. Verenigingen mogen dromen. Graag zelfs, want vanuit die dromen zie je mogelijkheden en kansen! We schetsen een ideaalbeeld, maar maken wel duidelijk dat niet alles mogelijk is.
Multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties
Daarnaast bekijken we de samenwerking met andere verenigingen. Wordt er al samengewerkt of wordt dat verwacht? Wat zijn daar de voor- en nadelen van? Kun je hierdoor nieuwe doelgroepen benaderen of nieuwe activiteiten ontplooien? We merken bij Draaijer dat hier vaak nog niet over nagedacht is. We planten we dan een zaadje en schetsen de voordelen en kansen.
We kijken naar het multifunctioneel inzetten van gebouwen en willen sportvoorzieningen zien als ontmoetingsplek in een wijk of kern. Zo bekijken we ook of we in gesprek kunnen gaan met zorginstellingen of andere welzijnsorganisaties. De ervaring die Draaijer heeft in verschillende sectoren biedt hier meerwaarde. We gaan op zoek naar maximale verbinding.
Vertalen van wensen naar praktische sportaccommodaties
Alle input van de gebruikers wordt verwerkt in een zo objectief mogelijk rapport, dat wordt besproken met de gemeente. En dan begint de puzzel. De analyse van de huidige situatie tegenover de gewenste situatie. Soms moeten we hierbij feiten en meningen combineren. Als diverse gebruikers aangeven dat ze een sporthal oud vinden, dan laten we bijvoorbeeld extra onderzoek doen, zodat we dit met een inspectierapport kunnen onderbouwen.
Vervolgens worden er scenario’s uitgewerkt. Het gebeurt regelmatig dat een gemeente vooraf al een bepaalde richting in gedachten heeft, maar wij laten zien welke mogelijkheden er nog meer zijn. Daarbij benoemen we ook de gevolgen. Wat betekent het als er bijvoorbeeld een locatie wordt afgestoten? Hoe ziet het nieuwe rooster er dan uit? Uiteraard worden zowel de gemeente als de gebruikers daarin meegenomen. Vaak is er angst dat er in onvoldoende ruimte zou zijn. We nemen deze angst weg door te laten zien dat er in de nieuwe situatie genoeg ruimte zal zijn. Als een gemeente moet bezuinigen, snapt iedereen dat het afstoten van een gebouw een financiële besparing is voor de gemeente. Onze uitdaging is om ook aan te tonen welke voordelen er zijn voor de gebruikers. Zo kan het samenvoegen van accommodaties zorgen dat er samenwerking ontstaat tussen vrijwilligers of dat er gezamenlijk actie ondernomen kan worden om leden te werven.
Mensen in beweging krijgen
Voor mij komt in deze trajecten alles samen. Het stimuleren van mensen om te sporten, gesprekken met heel veel verschillende mensen, het samenvoegen van sectoren, het creëren van prettige gebouwen, het analyseren van spreiding en financiën. Ik verdiep me echt helemaal in een gemeente, in wat deze gemeente kenmerkt en wat er allemaal speelt. Dat helpt me om objectief te blijven en het beste advies te kunnen geven. Het gaat om zoveel meer dan alleen sportaccommodaties. Het is steeds weer een mooie uitdaging.
In gesprek over dit onderwerp? Meld je aan voor een rondetafelgesprek voor gemeentes op 7 of 12 november.
“We willen sportaccommodaties neerzetten die beweging stimuleren voor verschillende gebruikers met allen hun eigen behoeften.”
Nynke WoltersProjectmanager