Blog

Strategisch huisvestingsplan: dé sleutel voor toekomstbestendige zorg

De zorg staat voor ingrijpende veranderingen. Personeelstekorten, vergrijzing en verduurzaming zetten de sector onder druk. Hoe zorg je dat je vastgoed niet achterblijft, maar meebeweegt met deze ontwikkelingen? Teamlead en senior adviseur Jurriaan Postema legt uit waarom een Strategisch Huisvestingsplan (SHP) onmisbaar is voor elke zorgorganisatie die klaar wil zijn voor de toekomst.

Duurzaam vooruitkijken: elke zorgorganisatie heeft een SHP nodig!

Voor zorgorganisaties met vastgoed is vooruitkijken geen optie, maar een must. Om dit gestructureerd aan te pakken is een goed Strategisch Huisvestingsplan (SHP) onmisbaar. Het biedt handvatten om op basis van visie én betrouwbare data slimme keuzes te maken. Keuzes die vandaag gemaakt worden, moeten niet alleen standhouden, maar het plan moet ook flexibel genoeg zijn om mee te bewegen als de omstandigheden radicaal veranderen. Alleen zo bouw je aan vastgoed dat klaar is voor de lange termijn. Elke zichzelf respecterende zorgorganisatie is of gaat hier actief mee aan de slag.

Wat is een strategisch huisvestingsplan?

In de praktijk zie ik vaak dat vastgoedbeslissingen ad-hoc worden genomen. Dat is begrijpelijk, maar het vergroot het risico op versnippering, inefficiëntie en kapitaalvernietiging binnen je vastgoedportefeuille. Een SHP helpt je de regie te pakken en voorkomt verrassingen op het gebied van investeringen, onderhoud en exploitatie.

Een SHP is een integraal plan dat inzicht biedt in je huidige vastgoed, de toekomstige zorgvraag en de concrete stappen die nodig zijn om gebouw(en) en zorg optimaal op elkaar af te stemmen. Een goed SHP is cruciaal voor iedere organisatie, omdat huisvesting directe invloed heeft op de kwaliteit van zorg, de bedrijfsvoering én het welzijn van cliënten en medewerkers.

Van reactief naar proactief vastgoedbeleid

‘Dromen wél haalbaar maken’ is mijn uitgangspunt in elk SHP-traject, want ambitie zonder richting bouwt luchtkastelen. Ik daag organisaties uit om te durven dromen over hun ideale zorgportfolio en huisvesting van de toekomst, maar houd ze tegelijk scherp: de bomen reiken niet tot in de hemel, en verkeerde keuzes van vandaag worden de problemen van morgen.

Daarom hanteren we bij Draaijer een gestructureerde en realistische aanpak. We starten met een grondige analyse van de bestaande situatie: gebouwen, prestaties, exploitatie en toekomstverwachtingen. Vervolgens koppelen we deze inzichten aan de maatschappelijke opgaven en de strategische koers van de organisatie. Samen ontwikkelen we scenario’s: Wat als de zorgvraag verandert? Wat als verduurzaming sneller moet? Wat betekent een andere financieringsstructuur?

Die scenario’s vertalen we naar concrete handelingsperspectieven. Welke panden moet je behouden of juist afstoten? Wat vraagt om renovatie, nieuwbouw of herontwikkeling? En hoe realiseer je dat gefaseerd, betaalbaar én met draagvlak onder alle stakeholders? Belangrijker nog: wat doe je als het speelveld onverwacht verandert? Een goed SHP biedt houvast bij al deze keuzes.

Of je nu zorgaanbieder bent met eigen of gehuurde gebouwen: een goed SHP helpt je om vastgoed niet als sluitpost, maar juist als strategisch middel te benutten. De zorg van morgen begint bij het vastgoed van vandaag.

Wil je de regie over je vastgoed stevig in handen nemen en de zorg van morgen vandaag al vormgeven? Start dan nú met een strategisch huisvestingsplan. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige, duurzame en efficiënte zorgomgeving waar cliënten én medewerkers beter van worden.

Teamlead / Senior adviseur

Jurriaan Postema

“Dromen wél haalbaar maken, dat is mijn uitgangspunt in elk SHP-traject, want ambitie zonder richting bouwt luchtkastelen.”

Jurriaan Postema
Teamlead / Senior adviseur Zorg+Wonen