Blog

Toekomstbestendige werkomgeving Hoogheemraadschap van Delfland

De afgelopen tien jaar is het Hoogheemraadschap van Delfland als organisatie gegroeid. Ook de manier van werken is, onder andere door Corona, blijvend veranderd en dit heeft geleid tot veranderde behoeften over de werkomgeving en het gebruik van het kantoor in Delft, het Gemeenlandshuis. Daarom is gewerkt aan een visie voor de werkomgeving (op basis van de 6B’s (Bricks, Bytes, Behaviour, Balance, Belonging en Beyond) aangevuld met een passend indelingsconcept voor het Gemeenlandshuis.

Unieke werkplek

Het Gemeenlandshuis uit 1575 is een mooie, gemoderniseerde en unieke werkplek; een kantoor en monument tegelijk. Draaijer heeft samen met de organisatie onderzocht wat de visie, ambitie en doelen zijn voor een toekomstbestendige werkomgeving en welke aanpassingen en afspraken op korte termijn nodig zijn om de manier van werken optimaal te ondersteunen. Met ambitiesessies en werksessies, een enquête, interviews en bezettingsgraadmetingen is input verzameld van alle gebruikers. Hieruit bleek dat er een mix aan activiteiten en aanwezigheid tussen afdelingen is, waarbij voor de ene afdeling in rust werken belangrijker is en andere afdelingen juist meer willen samenwerken en overleggen. Ook bleek er veel verschil in mobiliteit per functie en per afdeling. Een vast ankerpunt per afdeling was voor iedereen een duidelijke wens. De huidige huisvesting geeft een gevoel van trots en verbondenheid met elkaar, De “Gemeenlanders” kijken met nuchterheid naar de beperkingen van het eeuwenoude deel van het Gemeenlandshuis.

Van visie naar indelingsconcept

In de visie is een onderbouwd en door de organisatie gedragen indelingsconcept opgenomen. Met een groep betrokken ambassadeurs uit de organisatie zijn onder andere bouwstenen bepaald op basis van activiteitgericht werken, werkstijlen en mobiliteit. Met elkaar zijn verschillende alternatieven van indelingsconcepten onderzocht om te komen tot een gedragen visie met een duidelijk indelingsconcept. De eerst stap bestaat uit praktische aanpassingen en herindeling, gesteund met juiste afspraken en goede digitale ondersteuning. Een pragmatische uitwerking die past bij de organisatie.

Senior adviseur

Ingeborg Leene

Adviseur

Alisa Heesakkers

“We hebben met een zeer betrokken projectteam en ambassadeurs van de afdelingen de juiste stappen kunnen zetten. Samen en in alle openheid. Het resultaat is een gedragen basis voor de toekomstige aanpassingen voor het Gemeenlandshuis en voor andere locaties van Hoogheemraadschap.”

Jolanda van Maurik
Afdelingsmanager Facilitaire zaken en ondersteuning Hoogheemraadschap van Delfland