Functionele kantoren en optimale klantbediening Rabobank

Rabobank is een internationale financiële dienstverlener met vestigingen in heel Nederland. Draaijer heeft diverse huisvestingsopdrachten voor de Rabobank mogen uitvoeren door heel het land. Deze opdrachten lopen uiteen van gebouwinspecties tot herinrichting, verbouw, nieuwbouw en de implementatie van het nieuwe werken.

Onze diensten

  • Projectmanagement
  • Huisvestingsadvies
  • Project- en exploitatieadvies
  • Directievoering en toezicht

Ervaring inspireert

De vestigingen in Emmeloord en Druten moesten weer aan kunnen sluiten op de behoeften van de gebruikers en de werkprocessen van de Rabobank. Aangezien Draaijer al meerdere soortgelijke projecten voor de Rabobank heeft uitgevoerd, zijn zowel de locaties Emmeloord als Druten door deze projecten geïnspireerd. Zo hebben wij voor Rabobank Utrechtse Heuvelrug het complete casco gerenoveerd en de gevel en inrichting verzorgd.

Voor Zaandam heeft Draaijer een interne verhuizing begeleid en het kantoor voorzien van een volledig nieuwe inrichting. Ook in de vestigingen Amersfoort, Emmen en Hardenberg heeft Draaijer diverse verbouwingen uitgevoerd. Voor de Rabobank in Hilversum zijn wij gevraagd om het nieuwe werken binnen de organisatie te implementeren.

“Door slimmer te kijken naar bestaande materialen en kwaliteiten van een pand, ontdek je nieuwe mogelijkheden die het project beter of efficiënter maken.”

Jan Joost Mestebeld
Directeur bij Draaijer


Ontwerpworkshops en haalbaarheidsonderzoek

Om de maximale doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en een gezonde (werk)omgeving te behalen, is Draaijer met gebruikers van Rabobank Emmeloord in gesprek gegaan om hun behoeften en ambities in kaart te brengen. Ook zijn er diverse ontwerpworkshops georganiseerd om tot een efficiënte inrichting van het kantoor te komen. Op basis hiervan is een ‘vlekkenplan’ samengesteld en is het ontwerpproces van start gegaan. Hierbij hebben wij meegedacht over oplossingen voor werkprocessen. Ook hebben wij het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waarin de plannen en ideeën zijn doorberekend.

Door de budgetten in te schatten, konden wij het juiste advies uitbrengen over de te verwachten bouwkosten. Uit ervaring met voorgaande projecten weten wij wat de Rabobank verlangt. In feite is Draaijer de expert van het veiligheidshandboek van de Rabobank. Zo konden wij voor de verbouwing in Emmeloord gemakkelijk de juiste partijen contracteren en een vlot en degelijk ontwerpproces organiseren. Ook het voorbereiden, organiseren, begeleiden en adviseren van de hoofdaannemersselectie viel onder onze hoede.


Duurzame keuzes

Van de ruim 7.000 m² bvo van Rabobank Emmeloord, zou circa 2.000 m² bvo door de bank gebruikt blijven. Voor de overige ruimte is rekening gehouden met mogelijke andere invullingen, waarvoor samen met de Rabobank voorbereidingen zijn getroffen. Omdat het kantoor tijdens de verbouwing deels in gebruik moest blijven, heeft Draaijer een faseringsplan opgesteld voor de veiligheid, beveiliging en bereikbaarheid ervan. Vanwege de duurzaamheid zijn producten maximaal hergebruikt. Hiermee is 20% op het projectbudget bespaard, terwijl de kwaliteit van het eindresultaat gelijk is gebleven. Ook is het project, door tijdig subsidies aan te vragen, aangevuld met zonnepanelen. Tot slot hebben wij een belangrijke rol gespeeld in het selectieproces van de aannemer door zoveel mogelijk lokale partijen de kans te geven deel te nemen.

Voor de vestiging in Druten heeft Draaijer de gehele selectieprocedure voor een integrale aannemer, architect en installatieadviseur verzorgd. In samenwerking met de Rabobank zijn de partijen voor de werkbouwkundige installaties en verlichting geselecteerd. Ook hier ging de voorkeur uit naar lokale partijen. Vervolgens hebben wij het contract voorbereid en zijn het inkoopproces en de contracten met de lokale uitvoerende partijen verzorgd. Vanwege een beperkt budget zijn er bij de installaties zoveel mogelijk binnenwanden en klimaatplafonds hergebruikt. Toch is er een eigentijds ontwerp afgeleverd. Ook zijn de financiële risico’s door Draaijer bewaakt. Tijdens de uitvoering is er toezicht gehouden op de werkzaamheden om meer inzicht te krijgen in de uitvoering en om de kwaliteit, voortgang en communicatie hierover te verbeteren.


Uitgebreide overdracht

In vergelijking met andere opdrachten voerde Draaijer voor de Rabobank in Emmeloord een uitgebreide overdracht uit naar de partij die de uitvoerende partij voor exploitatie en beheer. Zo hebben wij hen voorzien van de juiste informatie en zijn wij geüpdatet over de actuele status van de laatste maand.

Ook is Draaijer verantwoordelijk voor de gebouwinspecties voor zo’n 80 à 90 Rabobankvestigingen door heel Oost- en Midden-Nederland. De gebouwbeveiliging wordt hiermee kritisch getoetst.


Transformatie van acht Rabobanken naar Rabohouses

De verbouwing van de Rabobank in Sneek markeert een mijlpaal in de samenwerking tussen Draaijer, De Groot en Dura Vermeer. Het resultaat is een gloednieuw en duurzaam RaboLocalHouse, een concept dat de klant een volledig nieuwe look & feel biedt en waarvan Sneek één van de eerste locaties in Nederland is. Enkele locaties zijn in uitvoering en komen er nieuwe projecten aan.

De RaboLocalHouses zijn ontworpen voor particuliere klantbediening en bieden ruimte voor Dagelijkse Bankzaken, Financieel Advies, Private Banking en MKB-dienstverlening. Het unieke concept streeft naar een prettige, informele en huiselijke sfeer, waar klanten op professionele wijze worden ontvangen en geadviseerd.

Resultaten

  • Langduurige samenwerking
  • Kantooromgevingen waar zowel de bankmedewerkers als klanten tevreden over zijn
  • Duurzaamheid als leidraad voor herinrichting
  • Een modern ontwerp met hergebruikte producten en lagere kosten

Meer weten over de huisvesting van Rabobank?

Onze experts van team Werkplek + Kantoren vertellen er graag meer over

Directeur

Jan Joost Mestebeld

Senior bouwmanager

Wijnand Bakker

Adviseur

Ernst Hardeman