Enexis

Enexis voorziet ruim 3 miljoen huishoudens en bedrijven in Nederland van licht, warmte, elektriciteit en gas. Met 22 vestigingen en 4.500 werknemers is het bedrijf actief in heel Nederland. De afgelopen vijf jaar heeft draaijer+partners meerdere projecten voor Enexis uitgevoerd. Voor het regiokantoor Brabant-West in Roosendaal heeft Enexis een nieuw pand aangekocht. Aan draaijer+partners is gevraagd om het gehele verhuistraject te begeleiden. Ook het bovenregionaal kantoor in Zwolle verhuisde naar een nieuw pand. Om dit kantoorpand aan te laten sluiten op de eisen van de organisatie zijn wij gevraagd om de renovatie en herinrichting van het inbouwpakket te begeleiden.

"Van voormalig kantoorpand naar een gedragen concept in een energieopwekkende omgeving."

onderzoek en inspiratie

De gebruikers staan centraal

Om het nieuwe regiokantoor in Roosendaal aan te laten sluiten op de eisen van de organisatie heeft draaijer+partners grondig onderzoek gedaan naar de behoeften van de gebouwgebruikers. Zo zijn er voldoende vergader-en stilteruimtes opgenomen in het ontwerp. De gebruikers zijn gedurende het proces betrokken bij het volledige project, zodat er voldoende draagvlak werd gecreëerd. Ook voor de verbouwing in het kantoorpand van Zwolle is er een gebruikersgroep aangesteld. Deze gebruikersgroep is tijdens de ontwerpsessies met de architect nauw betrokken bij de ontwerpfase om zo de belangen van de eindgebruikers te kunnen behartigen.

strategie en advies

Van volledige vrijheid tot een nauwkeurige samenwerking

Tijdens het renovatieproces van het regiokantoor in Roosendaal heeft draaijer+partners samen met de gebouwgebruikers het Programma van Eisen opgesteld. Vervolgens hebben wij de interieurarchitect, bouwkundig aannemer, elektrotechnisch installateur en werktuigbouwkundig installateur geselecteerd. draaijer+partners werd door Enexis als hoofdverantwoordelijke aangesteld, zodat Enexis volledig werd ontzorgd van het proces. Dit gaf ons voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid om een succesvol project te realiseren. Samen met de gebruikers schreven wij een visie op de werkomgeving uit die in samenwerking met de architect werd vertaald naar het definitieve ontwerp. Voor de renovatie van het kantoor in Zwolle moesten wij nauw samenwerken met een projectmanagementbureau dat de cascowerkzaamheden begeleidde. De taken werden verdeeld en zowel de casco- als interieurarchitect werden door ons aangewezen.

“Door de kennis en ervaring van draaijer+partners werd er aan punten gedacht waar Enexis niet bij stil had gestaan.”

Frans Peggen, gebouwgebruiker Enexis Zwolle

realisatie en management

Samenwerken met de juiste partijen

Na het selecteren van de juiste partijen heeft draaijer+partners de complete inrichting van het regiokantoor in Roosendaal begeleid. Zo hebben wij de levering van het maatwerk, los meubilair, beveiliging en keuken onder haar hoede genomen. Ook bewaakten wij de financiën, planning en communicatie met zowel de geselecteerde partijen als de eindgebruikers. Voor het bovenregionaal kantoor in Zwolle heeft draaijer+partners de realisatie van het inbouwpakket begeleid, de beplanting en het meubilair ingekocht en de verhuizing begeleid.

exploitatie en beheer

Een nieuwe omgeving voor en door de gebruiker

Het verhuisproces van het kantoor in Roosendaal is door draaijer+partners begeleid. Tijdens dit proces hielpen de medewerkers van Enexis enthousiast mee met het inrichten van het nieuwe pand. Waar veel medewerkers eerst nog negatieve gevoelens ervoeren, omdat zij zich van Breda naar Roosendaal moesten verplaatsen, werd deze weerstand door hun nauwe betrokken- en verantwoordelijkheid tijdens het proces voor een flink deel weggenomen. Het was voor Enexis belangrijk dat de medewerkers continu bij het proces betrokken bleven om zo voldoende draagvlak te creëren. Het kantoor in Roosendaal is hiermee een gebouw dat voor, maar vooral ook door de gebruikers is ontworpen.

Nynke Wolters

“Het is een gebouw dat door en voor gebruikers is opgeleverd. Je zag de medewerkers hun collega’s met enthousiasme een rondleiding geven door het nieuwe pand. Dat bracht een glimlach op mijn gezicht.”

Nynke Wolters, projectmanager draaijer+partners

resultaten

  • Kantooromgevingen voor en door de gebruikers
  • Van weerstand naar enthousiaste eindgebruikers
  • Een gerenoveerd kantoorpand dat voldoet aan de juiste inrichting en uitstraling
Nynke
Nynke WoltersProjectmanager
Frank
Frank RookerProjectmanager

Gerelateerde cases